Itä-Afrikassa puhutaan kuukautisista ääneen

Fidan ja kuukuppivalmistaja Lunetten yhteishanke hälventää kuukautisiin liittyvää häpeää Itä-Afrikassa. 

Kuolenko minä? Pelko iskee usein tansanialaistyttöihin, kun heidän ensimmäiset kuukautisensa alkavat. 

”Moni tyttö on šokissa, koska luulee, että kuukautisveri tarkoittaa kuolemaa. Tämä johtuu siitä, että kuukautiset ovat häpeällinen ja salattu aihe, josta ei puhuta”, kertoo lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fidan Tansanian-ohjelmien neuvonantaja Virpi Mesiäislehto.

Koulujen käymälät eivät takaa yksityisyyttä, joten suojien vaihtaminen ei onnistu huomaamattomasti. Moni tyttö jää mieluummin kotiin.

Häpeän hinta on kova. Kankaisia kuukautissuojia ei kehdata kuivattaa auringossa, vaan ne piilotetaan patjan alle, mistä seuraa hygieniaongelmia. Koulujen käymälät eivät takaa yksityisyyttä, joten suojien vaihtaminen ei onnistu huomaamattomasti. Moni tyttö jää mieluummin kotiin.

”Kehittyvissä maissa tytöt saattavat olla kuukautisten takia poissa koulusta viidenneksen koulupäivistä. Tämä vaikuttaa heidän koulumenestykseensä, jatko-opiskelumahdollisuuksiinsa, ansioihinsa ja ylipäätään tyttöjen tulevaisuuteen ja laajasti koko yhteiskuntaan”, sanoo ulkoministeriön seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien neuvonantaja Iina Älli.

Miesten täytyy tietää

Häpeän kulttuuri on murtumassa, ja Suomella on siinä roolinsa.

Fida ja kuukautiskuppeja valmistava suomalaisyritys Lunette aloittivat yhteistyöhankkeen Itä-Afrikassa vuonna 2018 ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroistaan rahoittamalla Finnpartnershipin liiketoimintatuella.

Koulutuksiin on osallistunut 1 079 aikuista, joista 553 naista ja 526 miestä sekä 682 nuorta, joista 366 tyttöä ja 316 poikaa.

Kuukautiskuppi on nimensä mukaisesti kupin muotoinen silikonisuoja, joka sijoitetaan kuukautisten ajaksi naisen emättimeen vuodon keräämiseksi. Finnpartnershipin tukea voi hakea taloudellisesti kannattavaan liiketoimintaan, joka luo myönteisiä kehitysvaikutuksia kehitysmaissa.

Hankkeessa kuukautislähettiläät kouluttavat paikallisia työntekijöitä kertomaan kuukautisista ja opastamaan suojien käytössä Tansaniassa, Keniassa, Ugandassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa.

Vanhemmilla naisilla on ollut totuttelemista siihen, että koulutuksiin kutsutaan miehiä.

Hankkeessa kuukautislähettiläät kouluttavat paikallisia työntekijöitä kertomaan kuukautisista ja opastamaan suojien käytössä Tansaniassa, Keniassa, Ugandassa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa. Samalla valistetaan seksuaali- ja lisääntymisterveydestä. Tieto kulkee myös kirkoissa ja muslimiyhteisöissä, sillä uskonnollisilla vaikuttajilla on paljon valtaa.

”Miesten ja poikien mukanaolo on välttämätöntä, sillä heidät on saatava puhumaan kuukautisista ja siten rikkomaan nykyisiä valtarakenteita ja sukupuolinormeja. Miehet ovat ihmetelleet, miksi he ovat olleet aiheesta pimennossa”, Virpi Mesiäislehto kertoo.

Keskustelun jäänsärkijänä on kuukautiskuppi, jota voidaan yhdessä ihmetellä.

”Koulutuksissa kuppi esitellään yhtenä vaihtoehtona kuukautissuojaksi. Innovatiivisella tuotteella rikotaan hiljaisuutta ja murskataan tabuja”, Mesiäislehto sanoo.

Moni kuukautiskupin käyttöönsä ottanut nainen on suositellut sitä muille naisille.

Fidan ja Lunetten yhteistyön tavoite on nostaa kuukautisterveys hankemaiden kansalliseen keskusteluun. Keniassa kuukautislähettiläät olivat laatimassa viime toukokuussa julkaistua valtion kuukautisterveysstrategiaa.

Mesiäislehto on huomannut, että myös Tansaniassa kuukautiset huomioidaan aikaisempaa laajemmin.

”Muutama vuosi sitten sai etsimällä etsiä ihmisiä ja järjestöjä, jotka edistävät kuukautisterveyttä. Nyt se on valtavirtaa.”

TEKSTI RUUT TOLONEN / KUVA FIDA INTERNATIONAL/HANNU HAPPONEN

Kirjoittaja on tiedottaja ulkoministeriön kestävän kehityksen ja kaupan viestinnän yksikössä.