Kyläkauppaa ja morsiuspukuja Tansanian rajalla

Naisyrittäjien ja viranomaisten yhteistyö lisää rajakauppaa Tansaniassa.

Tansanialaisella Felesta Fulugcella on vaatimaton mutta siisti kyläpuoti vilkkaalla toriaukiolla Kasulun kylässä lähellä Burundin rajaa. Hän myy asiakkailleen ruokaöljyä ja ihovoidetta.

Viime aikoina kauppa on vilkastunut, kun Fulugce on parantanut tuotteidensa laatua, pakkaamista ja merkitsemistä.

Samalla hänelle on avautunut mahdollisuus käydä kauppaa rajan toisella puolella Burundissa.

”Molemmat lapseni käyvät koulua, ja heillä on kunnolliset vaatteet.”

”Molemmat lapseni käyvät koulua, ja heillä on kunnolliset vaatteet. Rakennamme myös perheellemme uutta taloa”, Fulugce kertoo.

Fulugce kuuluu sadan tansanialaisen pienyrittäjän naisverkostoon, joka käy kauppaa Tansanian ja Burundin raja-alueella. Verkosto on osa YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin kehitysyhteistyöhanketta.

Hankkeessa naiset saavat yrittäjäkoulutusta ja tietoa rajakaupan muodollisuuksista. Paikallisviranomaiset oppivat tarjoamaan apuaan naisyrittäjille.

Neljän hankevuoden aikana naisyrittäjien ja viranomaisten yhteistyö on parantunut. Se on vähentänyt viidenneksellä lahjontaa rajakaupassa.

Tansanian kauppa- ja teollisuusministeriö on myös luvannut perustaa raja-asemille palvelupisteitä, joista naisyrittäjät saavat tietoa markkinoista, hinnoista ja liiketoimintamahdollisuuksista.

Kaikkiaan UN Women tukee 11:tä naisyrittäjien verkostoa kaikilla Tansanian raja-alueilla. Suomi on yksi UN Womenin merkittävimmistä rahoittajista.

Haaveena oma muotitalo

23-vuotias Swaumu Ahmady on vastikään perustanut ompelimon, jossa hän suunnittelee ja valmistaa hää- ja juhla-asuja. Pukukankaat hän hankkii Burundista.

Myös Ahmady kuuluu Kasulun kylän naisyrittäjien verkostoon.

”Verkoston tuki on siivittänyt yritykseni kasvuun.”

”Verkoston tuki on siivittänyt yritykseni kasvuun. Olen näillä kulmilla ainoa, joka on pystynyt palkkaamaan jo neljä työntekijää ja hankkimaan ompelukoneet heidän käyttöönsä.”

Asiakkaita yrityksellä on jopa 50 kuukaudessa.

Nuoren vaatesuunnittelijan silmät säteilevät, kun hän kertoo tulevaisuuden haaveestaan.

”Tavoitteeni on, että yritys kasvaa jonain päivänä suureksi ja menestyksekkääksi muotitaloksi.”

NAISYRITTÄJYYTTÄ TANSANIAN RAJA-ALUEILLA

  • YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin, Tansanian viranomaisten ja järjestöjen hanke, joka tukee naisyrittäjien rajakauppaa.
  • 3 000 naista on saanut tukea yrittäjyyteensä ja rajakauppaan vuodesta 2012.
  • Tansanian rajaseuduilla toimii 11 alueellista verkostoa, jotka kouluttavat naisyrittäjiä ja helpottavat heidän asiointiaan rajaviranomaisten kanssa.
  • UN Women on yksi Suomen tärkeimmistä monenkeskisen kehitysyhteistyön kumppaneista. Vuonna 2016 Suomen UN Womenin yleisrahoitus oli 10 miljoonaa euroa.

TEKSTI JA KUVA EIJA PALOSUO

Kirjoittaja työskentelee tiedottajana ulkoministeriön kehitysviestinnän yksikössä.

nginx cache is: Disabled

WP-Redis is: Disabled

Xdebug is: Disabled

Heartbeat is: Disabled

WP-Core version: 6.5.5