Teksti Jukka Aronen

Afrikan omat syöpätestit myyntiin

Marokossa valmistettujen diagnostiikkasettien toivotaan vähentävän Afrikan riippuvuutta Euroopassa ja Aasiassa valmistetuista lääkealan tuotteista.

Marokon valmistamat ensimmäiset Afrikan mantereen rintasyöpä- ja leukemiatestit ovat tulossa markkinoille lähikuukausina.

Testejä valmistavan MASciR-säätiön hallitukseen kuuluva Hassan Sefrioui kertoi The Guardian -lehdelle, että paikallinen tuotanto alentaa diagnostiikkasettien hintaa puoleen nykyisestä. Samalla säästetään aikaa, sillä nykyisin settien tilaamisen jälkeen voi mennä viikkoja tai jopa kuukausia ennen kuin ne saapuvat ulkomailta.

Marokossa tehtävän tuotannon odotetaan myös nopeuttavan diagnooseja. Ennen asiakkaiden tekemät testit piti lähettää Ranskaan analysoitavaksi, mutta nyt tulokset saadaan muutamassa tunnissa.

Koronapandemian aikana MASciR valmisti koronatestejä marokkolaisille. Niitä myytiin myös ulkomaille Senegaliin, Tunisiaan, Norsunluurannikolle ja Ruandaan. Samoihin maihin on tarkoitus markkinoida myös uusia syöpätestejä.

Afrikan rokotetarpeet vastaavat noin neljäsosaa koko maailman tarpeista. Ainakin 9,4 miljoonaa lasta on jäänyt ilman perusrokotuksia Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Suuri riippuvuus Euroopasta ja Intiasta

Marokossa valmistettujen diagnostiikkasettien toivotaan osaltaan vähentävän Afrikan riippuvuutta lääkealan tuotteiden tuonnista.

Afrikan maat ostavat nykyisin 70–90 prosenttia lääkkeistä ja 99 prosenttia rokotteista mantereen ulkopuolelta.

Lääkekauppaa käydään eniten Euroopan, Intian ja Kiinan kanssa. Rokotteita puolestaan ostetaan eniten Intiasta, mutta käytännössä hankintoja tukevat kansainväliset avunantajat, kuten Rokotusliittouma Gavi ja YK:n lastenjärjestö Unicef.

Afrikan rokotetarpeet vastaavat noin neljäsosaa koko maailman tarpeista. Ainakin 9,4 miljoonaa lasta on jäänyt ilman perusrokotuksia Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Paikallinen tuotanto vielä alkuvaiheessa

Paikalliselle tuotannolle olisi paljon kysyntää, mutta Afrikalta puuttuu yhtenäinen strategia, jolla omaa tuotantoa saataisiin kasvatettua, sanoo Afrikan tautikeskuksen CDC:n kliinisen työn johtaja Yenew Kebede Tebeje The Guardian -lehdelle.

”Tuki tarkoittaisi rahaa ja raaka-aineita, mutta myös yhteisen diagnostiikan kehittämistä. Jos yksi diagnostiikkatuote testataan Keniassa, ei ole mitään syytä, että se testattaisiin uudelleen Etiopiassa,” Tebeje sanoo.

Vuonna 2019 Afrikan maissa oli yhteensä noin 400 lääkevalmistajaa, kun Intiassa niitä oli 10 500 ja Kiinassa 5 000.

Lue lisää: Koronapandemia vaikeutti perusrokotuksia kehittyvissä maissa