Jukka Aronen

Digimaksut ja pankkitilit yleistyivät pandemian aikana

Maailmanpankin mukaan jo kaksi kolmasosaa planeetan aikuisista lähettää ja vastaanottaa rahaa digitaalisesti.

Koronaviruspandemian hyviin puoliin on kuulunut digitalisoinnin eteneminen. Esimerkiksi koulunkäyntiä pyrittiin jatkamaan etätyökaluilla siellä, missä kyettiin.

Maailmanpankin vuotuisen Global Findex 2021 -raportin mukaan myös maksuliikenne hyötyi pandemiasta, kun ihmiset ja yritykset pyrkivät eroon epähygienisinä pidetyistä kolikoista ja seteleistä.

Tällä hetkellä noin kaksi kolmasosaa maailman aikuisista pystyy jo lähettämään tai vastaanottamaan rahaa digitaalisesti. Noin 40 prosenttia kehittyvien maiden digimaksujen käyttäjistä – Kiina poislukien – tuli mukaan järjestelmään nimenomaan pandemian aikana.

Myös pankkitilien määrä on lisääntynyt räjähdysmäisesti, etenkin kehittyvissä maissa. Kun niissä vielä vuosikymmen sitten vain 42 prosentilla ihmisistä oli pankkitili, viime vuonna luku oli kohonnut jo 71 prosenttiin. Koko maailmassa aikuisväestöstä pankkitilejä on 76 prosentilla.

Naiset kirivät miehiä kiinni

Pankkitili auttaa säästämään ja mahdollistaa lainojen nostamisen.

Digimaksut ovat yleensä turvallisempia ja helpompia kuin käteisellä maksaminen. Findex-tutkimuksen mukaan ne kehittyvissä maissa asuvat ihmiset, jotka vastaanottavat digitaalisia maksuja, käyttävät myös muita rahoituspalveluita keskivertoa enemmän.

Kehittyvissä maissa 36 prosenttia aikuisista vastaanottaa maksuja pankkitilille. Näitä maksuja voivat olla esimerkiksi palkat, valtion tuet, eläkkeet, maataloustuotteiden myynnistä saadut tulot tai kotimaassa tehdyt rahansiirrot. Pankkitili itsessään auttaa muun muassa säästämään ja mahdollistaa lainojen nostamisen.

Sukupuolten väliset erot pankkitilien omistamisessa ovat kaventuneet. Viime vuonna 74 prosentilla kehittyvien maiden miehistä oli pankkitili, ja naisten osuus oli 68 prosenttia.

Bangladeshin tekstiilityöntekijät avasivat kaksi miljoonaa tiliä

Digitaalisen maksuliikenteen käyttöönotto pandemian aikana ei johtunut pelkästään hygieniaan liittyvistä peloista, vaan syynä saattoi olla esimerkiksi koronatuen vaivaton vastaanottaminen tai rahan siirtäminen paikkaan, jonne ei ole pääsyä sulkutilan vuoksi.

Esimerkiksi Bangladeshissa noin 90 prosenttia tekstiilityöntekijöistä kärsi heikosta ruokaturvasta huhtikuussa 2020, kun tehtaat oli jouduttu sulkemaan. Maan hallitus halusi helpottaa työntekijöiden asemaa ja tarjosi matalakorkoista lainaa tehtaanomistajille, jotta nämä maksaisivat palkkaa työntekijöille niiltä kuukausilta, kun työpaikat olivat kiinni, kertoo Bill & Melinda Gates -säätiö.

Ehtona oli, että rahat maksettaisiin työntekijöille digitaalisesti pankkitileille. Tästä seurasi, että lähes kaksi miljoonaa digitaalista tiliä avattiin kahden viikon aikana. Suurin osa hyötyjistä oli naisia.

Myös muun muassa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa asuvat köyhät naiset ovat hyötyneet mobiilirahasta ja pankkitileistä. Niiden avulla he ovat päässeet ensimmäistä kertaa pankkipalveluiden piiriin ja pystyneet säästämään ja lainaamaan rahaa, Maailmanpankin tutkimuksessa sanotaan.

nginx cache is: Disabled

WP-Redis is: Disabled

Xdebug is: Disabled

Heartbeat is: Disabled

WP-Core version: 6.5.5