Jukka Aronen

Elintarvikeala tuhlaa vettä

Vaikka maailman vesipula pahenee, vain 28 prosenttia elintarvike- ja maatalousalan suuryrityksistä sanoo vähentäneensä vedenkäyttöään, kertoo avustusjärjestö Oxfam.

YK:n mukaan yli kahdella miljardilla ihmisellä ei ole turvallista juomavettä ja jopa kolme miljardia ihmistä kärsii vesipulasta vähintään kuukauden ajan joka vuosi.

Tästä huolimatta vain 28 prosenttia maailman merkittävimmistä elintarvike- ja maatalousalan yrityksistä sanoo vähentäneensä vedenkäyttöään ja ainoastaan 23 prosenttia on pyrkinyt ehkäisemään veden saastumista, avustusjärjestö Oxfam kertoo tuoreessa raportissaan.

Nopeasti kasvava pullovesiteollisuus on hyvä esimerkki siitä, kuinka suuryritykset tuotteistavat ja hyödyntävät ihmiskunnan yhteisiä vesivaroja.

Oxfamin tutkimien 350 yrityksen joukossa olivat kansainväliset elintarvikejätit Carrefour ja Avril Group, jotka yhdessä keräävät yli puolet maailman elintarvike- ja maatalousalan voitoista. Vain 108 yritystä antaa tietoa vedenkäytöstään alueilla, joilla vettä tarvittaisiin enemmän kuin sitä on saatavilla.

Pullotettu vesi uhkaa kestävää kehitystä

Oxfamin mukaan nopeasti kasvava pullovesiteollisuus on hyvä esimerkki siitä, kuinka suuryritykset tuotteistavat ja hyödyntävät ihmiskunnan yhteisiä vesivaroja.

Pullovesiteollisuus lisää epätasa-arvoa, kun vettä otetaan yksityisyritysten ja maksukykyisten asiakkaiden käyttöön, sen sijaan, että panoksia käytettäisiin paikallisten vesijärjestelmien kehittämiseen.

YK:n mukaan noin 250 miljardin euron liikevaihtoon kivunnut pullovesiteollisuus on jo sellaisessa asemassa, että se jarruttaa kestävän kehityksen tavoitetta, jolla pyritään saamaan turvallista juomavettä kaikille maailman asukkaille.

Oxfam nostaa esiin raportissaan Evian-merkkistä pullovettä tuottavan Danonen tapauksen. Kun Pohjois-Ranska kärsi ankarasta kuivuudesta keväällä 2023, viranomaiset ottivat käyttöön vedenkäytön rajoituksia Puy-de-Dôme-läänissä. Rajoitukset eivät kuitenkaan koskeneet alueella toimivaa Danonea, joka jatkoi pohjaveden käyttöä pullotustehtaallaan.

Globaali vesitilanne heikkenee

Makeaa vettä voisi riittää maapallon kasvavan väestön perustarpeisiin ja ekosysteemien ylläpitoon, mutta esimerkiksi vesivarojen heikko hallinta on ajanut monia maita ja alueita kohti vesikriisiä. Maatalous kuluttaa peräti 70 prosenttia makeasta vedestä.

Vesitilanteeseen ei ole näkyvillä helpotusta lähivuosikymmeninä. Vesistressin on ennustettu lisääntyvän erityisesti Pohjois-Afrikassa, eteläisessä Afrikassa, Lähi-idässä, Intiassa ja Etelä-Euroopassa, kun kuivuuskaudet lisääntyvät ja sadekaudet muuttuvat epävarmemmiksi ilmaston lämpenemisen myötä.