Jukka Aronen

Ilmastonmuutos siirtää vehnänviljelyä pois Afrikasta

Uusista kuumuutta kestävistä vehnälajikkeista toivotaan pelastusta päiväntasaajan lähellä tapahtuvalle viljelylle.

Ihmiskunnan käyttämien ruokakasvien viljely saattaa vaikeutua, kun helleaallot, sateettomat jaksot ja metsäpalot yleistyvät ilmaston lämpenemisen myötä.

Euroopan unionin osittain rahoittamassa tuoreessa tutkimuksessa todetaan, että vehnä on yksi vaaravyöhykkeessä olevista kasveista. Se on tärkeä ruokakasvi, sillä peräti 3,4 miljardia ihmistä saa viidesosan kaloreistaan ja proteiinistaan sitä syömällä.

Tutkimuksessa arvioidaan tulevaisuuden vehnäntuotantoa ja vehnäkauppaa maailmassa sillä oletuksella, että planeetan keskilämpötila nousisi kahdella asteella esiteollisesta ajasta.

Tutkijat ennustavat, että kohonnut lämpötila ja nykyistä korkeampi ilmakehän hiilidioksipitoisuus kasvattaisivat vehnäsatoja, mutta viljely siirtyisi nykyistä kauemmaksi päiväntasaajalta ja siihen liittyisi aiempaa suurempia epävarmuuksia.

Lämmennyt ilmasto kasvattaisi vehnäsatoja etenkin alueilla, jotka sijaitsevat lähellä maapallon napa-alueita.

Lämmennyt ilmasto kasvattaisi vehnäsatoja etenkin alueilla, jotka sijaitsevat lähellä maapallon napa-alueita. Tällaisia lämmöstä hyötyviä alueita ovat esimerkiksi Pohjois-Eurooppa, Kanada, Yhdysvallat ja Argentiina.

Päiväntasaajan lähellä sadot sen sijaan pienenisivät. Esimerkiksi Afrikassa vehnäsadot kutistuisivat yli 15 prosentilla, tutkimuksessa arvioidaan.

Suuret vehnänviejät, kuten Yhdysvallat, kasvattaisivat tulojaan. Sen sijaan esimerkiksi Egyptin tai Etiopian viljelijöiden tulot saattaisivat supistua.

Vehnän keskihinta kohoaisi maltillisesti 1,8 prosentilla, mutta siihen tulisi lisää heilahteluita.

Läpimurto vehnän geenimuuntelussa

Afrikan ja päiväntasaajan vehnänviljely ei ole käytännössä tuhoontuomittua, sillä vehnää yritetään myös totuttaa tulevaan, kuumempaan ilmastoon.

Vehnän geneettinen muuntelu on kuitenkin ollut vaikeaa, sillä kasvilla on monimutkainen geeniperimä, kirjoittaa brittiläinen The Guardian -lehti.

Nykyvehnästä on onnistuttu tekemään geenimuuntelun avulla tuottoisampaa, mutta kasviin on ollut vaikea lisätä tärkeitä villien vehnälajikkeiden ominaisuuksia, kuten tautien ja kuumuuden sietokykyä. 

Tutkijat brittiläisestä John Innes Centre -tutkimuslaitoksesta ovat kuitenkin nyt löytäneet vehnästä geenin, joka on tukahduttanut tärkeiden muunnosten syntymisen. He ovat myös onnistuneet kehittämään tavan, jolla kyseistä geeniä voidaan manipuloida, The Guardian kertoo. Löydös mahdollistaa vehnän geneettisen muuntelun niin, että sen tähkillä on mahdollisuus säilyä myös nykyistä kuumemmissa olosuhteissa.

Uusia, tulevaisuuden ilmastoa paremmin kestäviä vehnälajikkeita aletaan pian testata Espanjan Córdobassa. Uusilla lajikkeilla voi olla suurikin merkitys esimerkiksi Afrikan vehnäntuotannolle.