Joyce Chimbi/IPS Nairobi

Kenian muovipussikielto oli hyvä alku – kierrätykselle suuri tarve

Kenian hallitus teki vuonna 2017 uraauurtavan päätöksen kieltämällä kertokäyttöiset muovipussit. Nyt tähdätään siihen, että kaikki muovipakkaukset olisivat kierrätettäviä vuonna 2030.

Aiemmin ohuita muovipusseja kului pelkästään marketeissa sata miljoonaa vuodessa. Pussit ovat paljolti hävinneet markkinoilta, mutta muovisaastetta syntyy yhä runsaasti.

Viranomaisarvion mukaan pelkästään Mombasan piirikunnassa päätyy mereen 3,7 kiloa muovijätettä asukasta kohti vuodessa.

Ennen kieltoa 55 miljoonan asukkaan Kenia oli tukehtumassa muoviin. Arviolta 24 miljoonaa pussia päätyi roskiin joka kuukausi. Seuraukset ovat karmeat, sillä muovipussin hajoaminen vie yli sata vuotta, riippumaton ympäristötutkija Patrick Mureithi varoittaa.

Kenian hallituksen tilaama selvitys vuodelta 2017 paljasti, että muovisaaste oli päätynyt ravintoketjuun. Nairobin laitamilla pidetystä karjasta joka toisen eläimen todettiin syöneen muovia.

Viranomaisarvion mukaan pelkästään Mombasan piirikunnassa päätyy mereen 3,7 kiloa muovijätettä asukasta kohti vuodessa. Nykymenolla Intian valtameressä on vuonna 2025 enemmän muovia kuin kaloja, Mureithi varoittaa.

”Aiemmin jokainen ruokakauppa, iso tai pieni, pakkasi kaikki valmisruuat muovipusseihin. Emme voineet kuvitella elämää ilman niitä”, Nairobin Kiberan slummissa asuva ruuan kaupustelija Jane Wanjeri kertoo.

Hän muistaa ajan, jolloin muovipusseja käytettiin myös ”lentävinä vessoina”, koska slummeissa ei ollut käymälöitä riittävästi.

Kovat rangaistukset

Kenia ryhtyi torjumaan ympäristökatastrofia muovipussikiellolla, jonka rikkojaa uhkaa lähes 30 000 euron sakko tai 1–­4 vuotta vankeutta. Laki on yhä yksi maailman ankarimmista ja tehokkaimmista.

Kenia on edellä aikaansa, sillä neuvottelut muovisaastetta maailmanlaajuisesti rajoittavasta sopimuksesta alkoivat YK:ssa vasta 2022.

”Kertakäyttöisten muovipussien kielto oli yksi kolmesta keinosta, joita Kenia alkoi soveltaa muovisaasteen torjunnassa. Muita ovat kiinteän jätteen käsittelyn tehostaminen sekä taloudelliset ja hallinnolliset keinot, kuten muovin kierrätyksen kannustimet yrityksille”, Kenian ympäristö- ja metsäministeriön edustaja Omondi Otieno kertoo.

Raportti Making Policy Work for Africa’s Circular Plastics Economy paljastaa, että Kenialla on tekemistä jätehuollon tehostamisessa. Kiellosta huolimatta muovijätteen kokonaismäärä ei ole merkittävästi vähentynyt.

Valvonnassa aukkoja

Muovipussikiellon valvonta jätettiin osin auki, mikä vaikeuttaa lain toteutumisen seurantaa, Nairobin yliopiston tutkija Jane Mutheu Mutune arvioi.

Hallituksen mukaan kielletyn tyyppiset muovipussit olivat kadonneet 95-prosenttisesti vuonna 2021. Nairobin viranomaiset ovat kuitenkin vielä keväällä 2023 varoittaneet kaupungissa toimivia kaupustelijoita jatkamasta pussien käyttöä, Mutune sanoo.

Suuri jätekasa kapean kulkuväylän varrella.
Keniassa syntyvästä jätteestä viidennes on muovia. Kuva: Luvin Yash/Shutterstock

Isaac Omondin tutkimus vuodelta 2020 kertoo, että kenialaiset kotitaloudet hankkivat uudelleen käytettäviä muovipusseja kolme kertaa aiempaa enemmän. Ne kuitenkin heitetään pois liian aikaisin, joten ympäristöhyödyt jäivät toivottua vähäisemmiksi.

Vain kahdeksan prosenttia kiertoon

Arvioiden mukaan Keniassa heitetään pois 0,5–1,3 miljoonaa tonnia muovia vuodessa ja siitä vain kahdeksan prosenttia kierrätetään.

Muovisaasteen torjuntaan perustettu yhteistyöaloite Kenya Plastics Pact (KPP) arvioi, että Keniassa syntyy päivittäin 22 000 tonnia jätettä, josta vähintään viidennes on muovia.

Kenialaisten henkeä kohti laskettu muovinkulutus – imupillit, muovipullot ja ‑pakkaukset – on noin 30 grammaa päivässä.

Arvioiden mukaan Keniassa heitetään pois 0,5–1,3 miljoonaa tonnia muovia vuodessa ja siitä vain kahdeksan prosenttia kierrätetään. Loppuosa päätyy kaatopaikoille, poltettavaksi tai luontoon.

Noin 80 prosenttia Keniassa käytettyjen muovipakkausten raaka-aineesta on ulkomailta tuotua neitseellistä polymeeriä, joka jalostetaan pakkausmateriaaleiksi paikallisesti. Pieni osa raaka-aineesta tulee kotimaisesta kierrätyksestä, ja loput pakkaukset tuodaan maahan valmiina, KPP kertoo.

Keniassa valmistetusta muovista noin 36 prosenttia käytetään pakkauksiin, joista vähintään 85 prosenttia päätyy virallisille tai luvattomille kaatopaikoille. KPP valittaa, että vuoden 2022 laki kestävästä jätehuollosta ei määrittele kierrätettäviä materiaaleja selvästi.

Kohti kiertotaloutta

Ohjeen taakse saatiin tärkeimmät muovipakkausten valmistajat ja kulutustavaramerkit.

Yhteistyöaloite KPP julkaisi hiljan ohjeistuksen, jonka avulla kaikkien muovipakkausten tulisi olla kierrätettäviä vuonna 2030. Ohjeen taakse saatiin tärkeimmät muovipakkausten valmistajat ja kulutustavaramerkit.

Mukaan tuli myös paljon pk-yrityksiä, epävirallisia jätteen kerääjiä ja kierrättäjiä, vaikutusvaltaisia teollisuuden järjestöjä, ympäristöjärjestöjä ja muita kansalaisyhteiskunnan toimijoita sekä ympäristö- ja metsäministeriö.

”Muovin kiertotalous on kestävä talousmalli, jossa muovi pysyy paljon aiempaa pitempään käytössä ja poissa ympäristöstä. Muoveja käytetään uudelleen ja kierrätetään niiden elinkaaren loppuun asti”, Omondi Otieno ympäristö- ja metsäministeriöstä selittää.

Hän painottaa, että muovin kiertotalous vaikuttaa suotuisasti luonnon lajikirjoon ja ekosysteemeihin sekä kokonaisiin sosioekonomisiin järjestelmiin. Niihin kuuluu Intian valtameren rannikko, jota Kenialla on 1 420 kilometriä.

Suomennos Milla Sundström/Inter Press Service

Lue lisää: Jäteontelma yhdisti asukkaita

Lue lisää: Keniassa ei enää palata muovipusseihin

Lue lisää: Uusi kansainvälinen sopimus tekeillä muoviroskan hillitsemiseksi