”Keniassa oivalsin, mitä eriarvoisuus on”

Salla Eilola oppi apulaisasiantuntijana, kuinka tärkeää on tuntea olevansa arvostettu.

”Olin aivan innoissani, kun pääsin nuoremmaksi tutkijaksi peltometsäviljelyn tutkimuskeskukseen ICRAFiin Keniaan. Saisin työskennellä kansainvälisten tutkijoiden kanssa ja verkostoituisin. Voisin saada työpaikan tutkimuskeskuksesta ja jäädä kansainväliselle uralle.

Toisin kävi. Keniassa koin, mitä eriarvoisuus on.

Tutkin paikallisten luonnonvarojen hallintaa. Työskentelin yksin ja sain päättää pitkälti itse, mitä tekisin. Silti tunsin, että minua ei arvostettu. En saanut ohjausta. En päässyt tutkimusryhmiin enkä mukaan projektien suunnitteluun.

Myöhemmin ymmärsin, että kyse ei ole minusta vaan hierarkioista.

Työpaikallani oli tutkijoita ulkomailta ja Keniasta. Tunsin, että olin apulaisasiantuntijana selvästi alemmalla tasolla kuin muut tutkijat ulkomailta ja ulkomaalaisena ylemmällä tasolla kuin kenialaiset tutkijat. He saivat paljon vähemmän palkkaa kuin minä, vaikka ovat yhtä koulutettuja. Heidän täytyi tietää palkkaeroista, mutta jos he olivat kateellisia, he peittivät sen hyvin. Ehkä he ovat turtuneet. Valkoiset ihmiset ovat etuoikeutettuja, mikä on perua siirtomaahallinnon ajalta.

Eriarvoisuus on silmiinpistävää, ja siksi ystävystyminen kenialaisten kanssa oli vaikeaa. Vasta kun tutustuin yhteen kenialaiseen työkaveriin, sain muitakin paikallisia ystäviä.

Kenia avasi silmäni. Päätin, että pyrin rikkomaan kaikenlaista hierarkisuutta. Sen voi tehdä omalla asenteellaan ja käytöksellään. Jos minusta esimerkiksi tulee esimies, haluan luoda tasavertaisen työyhteisön, jossa jokainen kokee olevansa arvostettu.”

SALLA EILOLA

IKÄ: 31

KOULUTUS: Filosofian maisteri Turun yliopiston maantieteen ja geologian laitokselta vuonna 2012

TYÖSKENTELI: Apulaisasiantuntijana Kansainvälisessä peltometsäviljelyn tutkimuskeskuksessa World Agroforestry Centressä (ICRAF) Kenian pääkaupungissa Nairobissa vuosina 2013–2016

JATKAA TYÖHÖN: Aloitti tohtorikoulutettavana Turun yliopistossa. Väitöskirja käsittelee osallistavaa maankäytön suunnittelua Tansaniassa

TEKSTI PÄIVI ÄNGESLEVÄ KUVA TIMO JAKONEN

Kirjoittaja on vapaa toimittaja.