Muslimien ja kristittyjen aseryhmät ottivat yhteen väkivaltaisesti Keski-Afrikan tasavallassa vuonna 2013. Seuraavana vuonna Catherine Samba-Panza valittiin maan väliaikaiseksi presidentiksi. Hänen tehtävänsä oli houkutella konfliktin osapuolet neuvottelupöytään sopimaan rauhasta.
CATHERINE SAMBA-PANZA, toimit kotimaasi ensimmäisenä naispresidenttinä vuosina 2014–2016. Miten naiseus vaikutti rauhanneuvotteluihin?
”Naiset halusivat minut valtaan. He olivat kyllästyneet väkivaltaisiin miehiin ja halusivat muutosta. En alun perin halunnut osallistua politiikkaan mutta en voinut seurata sivusta, kun maani luisui kaaokseen.
Sain aloitettua rauhanneuvottelut mutta en onnistunut lopettamaan humanitaarista kriisiä. Sille minun olisi pitänyt pystyä tekemään enemmän.”
Mikä on naisten rooli rauhanneuvotteluissa?
”Miehet himoavat valtaa, kun taas naiset neuvottelevat ja rakentavat sovintoa ryhmien välille.”
”Naiset ovat avain rauhaan, sillä heillä on vaikutusvaltaa sotiviin miehiin. Naisilla on myös erilainen tapa tehdä politiikkaa. Miehet himoavat valtaa, kun taas naiset neuvottelevat ja rakentavat sovintoa ryhmien välille.
Olen tyytyväinen, että presidenttinä onnistuin nostamaan naisia tärkeisiin poliittisiin asemiin, kuten ministereiksi.”
Keski-Afrikan tasavallassa on runsaasti luonnonvaroja, kuten öljyä, kultaa ja timantteja. Silti inhimillinen kehitys on heikkoa. Ovatko luonnonvarat maalle kirous vai siunaus?
”Luonnonvaroista on ollut valtiolle haittaa. Ne eivät ole valtion vaan erilaisten aseryhmien hallussa. Myyntituloilla ryhmät rahoittavat sotimistaan ja ylläpitävät väkivaltaa.
Luonnonvaroista saatavilla tuloilla valtio voisi parantaa julkisia palveluja ja vähentää köyhyyttä.”
Keski-Afrikan tasavalta on tyypillinen hauras valtio. Miten haurasta valtiota voi vahvistaa?
”Tärkeintä on vahvistaa oikeusvaltiota ja sen instituutioita. Esimerkiksi kansanedustajat tarvitsevat koulutusta. Heidän tehtävänsä on valvoa valtaapitäviä, mutta he eivät aina tiedä työnsä merkitystä ja siihen liittyvää vastuuta. He voivat myös hyväksyä valtion budjetin ilman, että tuntevat sen sisältöä.”
Millaisena näet Keski-Afrikan tasavallan tulevaisuuden?
”Rauha on edelleen erittäin hauras. Turvallisuuden, terveyden ja koulutuksen parantaminen ovat kesken. Väkivalta valitettavasti jatkuu. Toivon silti parasta.”
CATHERINE SAMBA-PANZA
IKÄ: 62
TYÖ: Keski-Afrikan tasavallan presidentti vuosina 2014–2016.
URA: Yritysoikeuteen erikoistunut asianajaja, yrittäjä ja Keski-Afrikan tasavallan pääkaupungin Banguin pormestari
KOULUTUS: Oikeustieteen tutkinnot Banguin ja Pariisin yliopistoista.
MUUTA: Syntyi Tšadissa, kolme aikuista lasta
TEKSTI MINTTU-MAARIA PARTANEN KUVA EEVA ANUNDI