Tyttöjen kouluttaminen on tunnetusti tehokas tapa vaikuttaa yhteiskunnan kehitykseen. Tarkasti seurataan myös äitiysterveyttä. Ja hyvä niin!
Sen sijaan isyydestä ja isistä ei puhuta juuri ollenkaan kehityspolitiikassa. Näin isänpäivän lähestyessä päätin haravoida isyyteen liittyvää hyviä uutisia kehitysmaista.
1. Kymmenet miljoonat miehet eivät vietä isänpäivää
Ensimmäinen hyvä uutinen on – hieman ristiriitaisesti – se, että isiä ei ole niin paljon kuin olisi ”luonnontilassa”. Syynä tähän ovat modernit ehkäisymenetelmät ja niiden entistä parempi saatavuus myös kehitysmaissa.
YK arvioi, että ehkäisymenetelmät estivät yksistään vuonna 2013 yhteensä noin 77 miljoonaa ei-toivottua raskautta niissä 70 maassa, joissa perhesuunnittelun tila on heikoin. Kyseisenä vuonna 8,4 miljoonaa naista ja tyttöä enemmän käytti moderneja ehkäisymenetelmiä näissä riskimaissa kuin vuonna 2012.
2. Vähemmän isiä tappamassa toisia isiä
”Isikin hymyilee, kun se ei aja”, laulavat Ella ja Aleksi lastenlaulussaan Yöjuna Rovaniemelle. Uskallan väittää, että isät ovat vielä rennompia, kun he eivät sodi. Ja yhä harvempi mies näin joutuu tekemään pitkällä aikavälillä tarkasteltuna.
Esimerkiksi Afrikassa oli meneillään vuonna 1992 yhteensä 22 valtioiden välistä tai sisäistä konfliktia. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin konflikteja oli 12 ja niissä myös kuoli aiempaa vähemmän ihmisiä.
Lyhyellä tähtäimellä tilanne on valitettavasti toinen. Global Peace Indexin mukaan maailma on tänä vuonna rauhattomampi kuin vuotta aikaisemmin. Indeksiä nosti ennen kaikkea terrorismi.
3. Viisaat isät voivat kasvattaa rauhannobelisteja
Jokainen äidin koulunpenkillä viettämä vuosi nostaa erittäin merkittävästi todennäköisyyttä sille, että hänen lapsensa ovat terveitä ja käyvät koulua. On helppo uskoa, että myös koulutetut isät panostavat kouluakäymättömiä enemmän lastensa ja etenkin tyttäriensä koulutukseen. Tätä asiaa ei kuitenkaan ole tutkittu.
Keskeinen hyvä isänpäivän uutinen onkin myös se, että jo 90 prosenttia kehitysmaiden lapsista pääsee aloittamaan peruskoulun. Vuosikymmen sitten prosenttiluku oli 83.
Isän vaikutuksesta todistaa esimerkiksi vuoden 2011 rauhannobelisti Tawakkol Karman. Hän johti vain 32-vuotiaana naisena vallankumousta patavanhoillisessa ja miesten hallitsemassa Jemenissä aiemmin samana vuonna.
”Isältä sai kysyä mitä tahansa, ja hän todella vastasi aina. Hän inspiroi minua, kasvatti rohkeaksi”, totesi Karman Olivia-lehden haastattelussa 2012.
Rohkeutta Karman on tarvinnutkin, sillä hänet on muun muassa yritetty useasti tappaa vallankumouksen pyörteissä.