Lääkkeitä taivaalta

Tuoreet startup-yrittäjät Aasiasta, Afrikasta ja Latinalaisesta Amerikasta etsivät Slushista kasvua yrityksilleen.

Colify-yrityksen idea on jakaa pienoiskoptereilla lääkkeitä Tansanian vaikeakulkuiselle maaseudulle.
Colify-yrityksen idea on jakaa pienoiskoptereilla lääkkeitä Tansanian vaikeakulkuiselle maaseudulle.

Lapsena tansanialainen Rahim Hussein Mngwaya katseli kotikylässään, kuinka nainen kuoli synnytykseen. Nainen ei saanut ajoissa apua. Viisitoista vuotta myöhemmin tilanne kotikylässä on edelleen sama.

”Kyläämme on erittäin vaikea kuljettaa rokotteita ja lääkkeitä, koska tiet ovat huonokuntoisia eikä terveyspalveluja ole lähellä”, Mngwaya sanoo.

Alakoulussa Mngwaya pääsi ensi kertaa käsiksi pienoiskoptereihin. Hän ihastui laitteisiin ja ryhtyi rakentamaan niitä itse.

”Tajusin, että voin auttaa niillä kylääni.”

Viime vuonna Mngwaya perusti startup-yritys Coliflyn, jonka idea on jakaa lääkkeitä ja muita lääketarvikkeita pienoiskoptereilla syrjäisiin tansanialaiskyliin.

Colifly oli yksi 41 startup-yrityksestä, jotka valittiin kansallisten kilpailujen kautta Slushiin Aasiasta, Afrikasta ja Latinalaisesta Amerikasta. Vuosittain Helsingissä järjestettävä Slush on Euroopan suurimpia startup-tapahtumia.

Kehittyvien maiden yrityksiä on tuotu Slushiin ulkoministeriön kehitysyhteistyövaroilla vuodesta 2013 lähtien. Tänä vuonna niitä oli mukana enemmän kuin koskaan.

Viikon työpaja

Ennen Slushia kehittyvien maiden yritykset osallistuivat Global Impact Acceleratror -ohjelmaan, jonka järjesti suomalainen kasvuyrityskiihdyttämö Startup Sauna.

”Yrittäjät saivat neuvoja, kuinka yritysesittelyt kannattaa hoitaa, kuinka markkinoida tuotteita ja miten kansainvälisten kasvuyritysten kenttä toimii”, sanoo neuvonantaja Mika Vehnämäki ulkoministeriöstä.

”On ilahduttavaa huomata, että esimerkiksi Afrikan kasvuyritysmaailma on kehittynyt nopeasti. Afrikasta tulee kiinnostavia yrittäjiä.”

”On ilahduttavaa huomata, että esimerkiksi Afrikan kasvuyritysmaailma on kehittynyt nopeasti. Afrikasta tulee kiinnostavia yrittäjiä.”

Viime vuonna yhdeksän kymmenestä ulkoministeriön tuella osallistuneesta yrittäjästä arvioi, että viikon koulutuksesta oli hyötyä heidän yritykselleen. Yrittäjät löysivät ohjelman tapahtumista keskimäärin viisi hyödyllistä kontaktia liiketoiminnalleen.

”Pitkän aikavälin tavoite on luoda uusia työpaikkoja ja yrityskulttuuria maihin sekä saada yksityistä rahoitusta kasvuyrityksille”, Vehnämäki sanoo.

Rahim Hussein Mngwaya kertoo, että Tansanian viranomaiset eivät ole vielä ottaneet kantaa koptereilla lentämiseen kaupallisessa tarkoituksessa. Hän työskentelee tiiviissä yhteistyössä lääkeviranomaisten kanssa, jotta lennot tulevaisuudessa sallitaan.

”Viranomaiset ovat suhtautuneet yritykseeni myönteisesti ja halunneet varata laitteet käyttöönsä heti, kun saamme kopterijärjestelmän toimimaan kaupallisesti.”

Slushin suurin hyöty Coliflylle oli yrityksen kehittäminen kansainvälisten asiantuntijoiden kanssa.

Yrityksen ongelmat ovat tyypillisiä kaikille kasvuyrityksille ympäri maailmaa.

”Tarvitsen kansainvälisiä kumppaneita kopteriteknologian kehittämiseen. Lisäksi tarvitsen sijoittajia ja pääomaa yrityksen kasvattamiseen.”

GLOBAL IMPACT ACCELERATOR -OHJELMA

  • Startup Saunan toteuttama viikon koulutusohjelma startup-yrityksille vuonna 2016. Ulkoministeriö tuki ohjelmaa 150 000 eurolla.
  • Slushiin valittiin 41 yritystä 21 maasta kansallisilla kilpailuilla.
  • Afrikan, Aasian ja Latinalaisen Amerikan startup-yrittäjät kehittivät asiantuntijoiden kanssa yritystensä markkinointia ja taloutta sekä saivat neuvoja kumppaneiden löytämiseen.
  • Tavoite on luoda kasvuyrityksiä ja työpaikkoja kehitysmaihin.

TEKSTI MINTTU-MAARIA PARTANEN
KUVA RAHIM HUSSEIN MNGWAYA

nginx cache is: Disabled

WP-Redis is: Disabled

Xdebug is: Disabled

Heartbeat is: Disabled

WP-Core version: 6.5.5