Millä mielellä Nepaliin?

Aurora Saares lähtee YK:n apulaisasiantuntijaksi maanjäristyksestä toipuvaan Kathmanduun.

”Seuraan ja arvioin Nepalin terveysohjelmia Maailman terveysjärjestössä WHO:ssa. Olen myös suunnittelemassa terveysalan ammattilaisten riittävyyttä alueellisesti ja väestöryhmittäin. Pyrimme varmistamaan, että mahdollisen katastrofin sattuessa saatavilla on koulutettua terveyshenkilöstöä.

Olen 26-vuotias valtiotieteiden maisteri Helsingin yliopistosta. Pääaineeni oli sosiologia, jossa erikoistuin kaupunkitutkimukseen ja väestötieteeseen. Olin Erasmuksen opiskelijavaihdossa Pariisin École normale supérieure -yliopistossa, jossa opiskelin ranskaa ja maahanmuuton sosiologiaa.

Parhaillaan tutkin väestöryhmien ja alueiden terveys- ja hyvinvointieroja Kuntoutussäätiössä. Olen ollut harjoittelijana Suomen Akatemiassa ja Suomen YK-edustustossa New Yorkissa. Työskentely YK:ssa vahvisti haluani kansainväliselle uralle.

Viime huhtikuun tuhoisa maanjäristys näkyy varmasti pitkään Nepalin kehityksessä.

Viime huhtikuun tuhoisa maanjäristys näkyy varmasti pitkään Nepalin kehityksessä. Uskon, että se vaikuttaa myös päivittäiseen työhöni WHO:ssa.

Pääkaupungissa Kathmandussa elämä on palaamassa normaaliksi. Syrjäseuduilla ihmiset asuvat yhä väliaikaisissa tiloissa. Siellä ruoasta on pulaa ja kulkutaudit leviävät. WHO vahvistaa Nepalin terveydenhuoltoa parantamalla hoidon laatua, suunnittelua, tietojärjestelmää ja arviointia. Yhteistyötä tehdään tiiviisti Nepalin hallituksen ja terveysministeriön kanssa.

Kathmandussa toimii paljon kansainvälisiä järjestöjä, ja odotan pääseväni tekemään yhteistyötä myös muiden järjestöjen kanssa. Uskon, että työstäni tulee antoisaa ja opettavaista.”

TEKSTI OUTI EINOLA-HEAD

KUVA SAMULI SIIRALA

Kehitystöihin

YK:n apulaisasiantuntijoiksi lähtevät Aurora Saareksen lisäksi:

  • Tiina Neuvonen, YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco/Dar es Salaam, Tansania
  • Henni Taari, YK:n lastenrahasto Unicef/New York, Yhdysvallat
  • Teemu Puutio, YK:n talous- ja sosiaaliasioiden osasto UN Desa/New York, Yhdysvallat

YK:n vapaaehtoisiksi lähtevät:

  • Katja Niemi, YK:n tasa-arvojärjestö UN Women/Kathmandu, Nepal
  • Heidi Lehto, Unicef/Khartum, Sudan
  • Marja Suomela, UN Women/Nairobi, Kenia
  • Ville Pennanen, YK:n kehitysohjelma UNDP/Pristina, Kosovo