Jukka Aronen

Naisia on nyt kaikissa maailman parlamenteissä

Naisparlamentaarikkojen osuus nousi viime vuonna 26,5 prosenttiin, ja moni maa sai aiempaa monimuotoisemman parlamentin.

Naisehdokkaita ja naisparlamentaarikkoja tuki myös koronaviruspandemian aikana lisääntyneen etätyön nostattama aiempaa sukupuolitietoisempi ja perheystävällisempi ajattelu.

Maaailmassa ei ole enää yhtään parlamenttia, jossa olisi pelkkiä miehiä, ilmoittaa Parlamenttienvälinen liitto IPU. Naisparlamentaarikkojen osuus kipusi viime vuonna 26,5 prosenttiin.

IPUn mukaan vuonna 2022 järjestettiin vaalit 47 maassa, ja näitä vaaleja väritti aiempaa suurempi tietoisuus sukupuoleen liittyvästä syrjinnästä ja sukupuolittuneesta väkivallasta. Tämä auttoi nostamaan uusia naisia parlamenttiin. Naisehdokkaita ja naisparlamentaarikkoja tuki myös koronaviruspandemian aikana lisääntyneen etätyön nostattama aiempaa sukupuolitietoisempi ja perheystävällisempi ajattelu.

Naisten osuutta kasvattivat myös erilaiset kiintiöt, joilla pyritään takaamaan tasapuolista edustusta parlamentissa. Niissä parlamenteissa, joissa oli käytössä pakollisia tai vapaaehtoisia kiintiöitä, naisten osuus nousi 30,9 prosenttiin viime vuoden vaaleissa. Ilman kiintiöitä toimivissa parlamenteissa osuus jäi 21,2 prosenttiin.

Monimuotoisuus lisääntyy

IPUn mukaan monen maan vaalit ovat johtaneet aiempaa monimuotoisempaan ja edustuksellisempaan lopputulokseen.

Kolumbiassa LBTQI+-yhteisöön kuuluvien kongressiedustajien määrä kolminkertaistui kahdesta kuuteen.  Ranskassa 32 vähemmistöehdokasta valittiin maan parlamenttiin, jossa he muodostavat ennätyksellisen 5,8 prosentin osuuden kaikista edustajista.

Myös ehdokasasetteluun on tullut lisää monimuotoisuutta. Esimerkiksi Brasiliassa oli viime vuonna ennätyksellinen määrä mustiksi identifioituvia naisehdokkaita, ja Yhdysvaltain kongressin välivaaleissa oli aiempaa enemmän värillisiä naisehdokkaita.

Naiset yhä vahvasti aliedustettuina

Vaikka naisparlamentaarikkojen osuus on nyt 26,5 prosenttia, lisäystä tuli vain 0,4 prosenttiyksikköä edelliseen vuoteen verrattuna. Kehitys oli hitainta kuuteen vuoteen.

Maailman naisparlamentaarikkoja IPUssa edustava Lesia Vasylenko pitää vauhtia aivan liian hitaana ja naisia ylipäänsä aliedustettuina maailman kansanedustuslaitoksissa.

”Tähän on pikaisesti tultava muutos, jotta maailman demokratia vahvistuisi”, Vasylenko sanoo IPUn tiedotteessa.

Vain kuudella maalla, Uudella-Seelannilla, Kuuballa, Meksikolla, Nicaragualla, Ruandalla ja Yhdistyneillä arabiemiirikunnilla, on vähintään 50 prosenttia naisia parlamentissaan tai parlamentin alahuoneessa.

Lue lisää: Keniassa naiset pyrkivät keittiöstä vallan linnakkeisiin

Lue lisää: Afrobarometri: Afrikkalaiset haluavat lisää demokratiaa