Näkemättäkin voi ilmaista itseään. Norsunluurannikolla sokeat nuoret saivat mahdollisuuden tanssia, laulaa, soittaa ja löytää itsestään uusia ulottuvuuksia.
Muutama vuosi sitten Santé Ngohiol, 34, perusti sokeille nuorille OES’42:16-järjestön ja kulttuurikeskuksen. Hän on näkevä.
”Oivalsin, mitä musiikki merkitsee ihmisille, jotka pitävät itseään muita huonompina. Taiteellisessa ryhmässä he saavat rikkoa rajansa, irtautua eristyksestään ja muuttaa kohtaloaan. He saavat mahdollisuuden osallistua ja näyttää yhteiskunnalle, mihin he kykenevät.”
Nyt Ngohiol etsii kiivaasti rahaa, jotta voisi avata suljetun kulttuurikeskuksen uudestaan.
OES’42:16 viittaa Vanhan testamentin Jesajan kirjan 42. lukuun ja sen 16. jakeeseen: ”Minä johdatan sokeat tietä, jota he eivät tunne; polkuja, joita he eivät tunne, minä kuljetan heidät. Minä muutan pimeyden heidän edellään valkeudeksi ja koleikot tasangoksi. Nämä minä teen enkä niitä tekemättä jätä.”
TEKSTI TIINA KIRKAS
KUVAT JOANA CHOUMALI
Joana Choumali on 40-vuotias norsunluurannikkolainen valokuvaaja. De l’ombre á la lumiére -sarjaa varten hän vieraili säännöllisesti OES’42:16-järjestön kulttuurikeskuksessa vuosina 2012–2014. Viime vuonna Choumali sai afrikkalaisen nykyvalokuvan POPCAP-palkinnon.
Köyhän perheen poika ja vauraan mahtisuvun tytär ratkovat tahoillaan elämänsä haasteita, kunnes Nigerian rujo todellisuus törmäyttää heidät toisiinsa traagisin seurauksin.