Text Jukka Aronen

Politiker undergräver pressen

Organisationen Journalister utan gränser gav ut sin nya pressfrihetsrapport i maj. Den varnar för att den offentliga maktens stöd för pressen går back runtom i världen, säger Kaius Niemi, som är ordförande för organisationens avdelning i Finland.

Kaius Niemi, varför tål inte politikerna längre journalister?

”Lyckligtvis erkänner många politiker ännu att pressen tillhandahåller faktabaserad kunskap och agerar maktens vakthund.

Dagens politiker kommunicerar direkt till sina väljare i sociala medier. Problemet är att en del helt avvisar pressens kritiska roll mellan sig själva och väljarna.

Politikerna kan få större synlighet när de skäller på medierna eller enskilda journalister. Det här har blivit ett medvetet agerande.

Politikerna kan också få större synlighet när de skäller på medierna eller enskilda journalister. Det här har blivit ett medvetet agerande.

Även om alla politiker inte handlar så här, räcker det med att en del av dem undergräver pressen. I många länder kan det här också styras av staten. Till exempel Argentinas nya president Javier Milei stängde landets största nyhetsbyrå när han kom till makten.

I stället för att undergräva ska politikerna, precis som hela resten av samhället, försvara pressfriheten, för den är förutsättningen för demokrati. Försvarandet kan inte lämnas åt journalisterna.”

Enligt rapporten ökar den falska informationen och förfalskningarna. Har pressen någon framtid längre?

”Jag skulle ännu inte våga förutspå demokratins och pressfrihetens undergång. Jag anser att det snarare handlar om en kapplöpning.

Användningen av till exempel s.k. deep fake regleras ännu inte tillräckligt och sannolikt kommer vi att genomleva ett skede då det finns mycket falskt innehåll till buds som framstår som äkta.

Jag tror ändå att den tekniska identifieringen av deep fake framskrider och att medierna i framtiden kan använda bilder och videor som är verifierade och försedda med något slags vattenmärke.

Spridningen av falsk information främjas av att människor läser fakta producerat av medier till exempel på sociala mediers plattformar. Särskilt i Norden strävar vi efter att publiken ska läsa nyheter direkt på mediernas sajter, utan mellanhänder. Den direkta förbindelsen ökar förtroendet: människorna förbinder sig till mediet och mediet förbinder sig till att producera högklassigt och faktabaserat innehåll.”

Varför är utvecklingsländernas journalistik sällan helt oberoende?

”Kvaliteten på utvecklingsländernas press varierar stort och omvärlden kan vara verkligt svår. Ett stort problem är ägarförhållandena i mediebolagen som ger ut massmedier. De kan påverka journalistiken om man inte håller fast vid redaktionernas oavhängighet.

Samtidigt är det dock bra att komma ihåg att också i Finland har många centrala tidningar uppstått genom en partikoppling och senare övergått till att vara oberoende. En sådan utveckling är också möjlig.”

Översättning från finska till svenska av Ditte Kronström.