Presidentit vailla vaatteita

Tanskalainen kirjailija Hans Christian Andersen kertoi aikoinaan keisarista, joka teetti itselleen mitä upeampia pukuja. Hän ei tosin niitä itse nähnyt, sillä vaatturin mukaan siihen kykeni vain keisarikunnan älymystö. Keisari häpesi alastomuuttaan, mutta ääneen hän ylisti olematonta pukuloistoaan. Samaa tekivät hänen virkamiehensä ja alamaisensa.

X_GadonSarjakuvaKunnes eräänä päivänä pieni poika huudahti, että keisarilla ei ole vaatteita.

Tansanialainen pilapiirtäjä Godfrey Mwampembwa eli Gado on toiminut pikkupojan tavoin viimeiset parikymmentä vuotta lukuisissa itäafrikkalaisissa sanomalehdissä. Hän on sitkeästi arvostellut alueen johtajia epäpätevyydestä, korruptiosta ja sukulaisten suosimisesta.

Erityisen kärkevästi Gado on suominut Kenian presidenttiä Uhuru Kenyattaa ja varapresidenttiä William Rutoa, jotka ovat esiintyneet piirroksissa usein ilman vaatteita ja vankipallo jalassaan. Gado on halunnut muistuttaa, että miehet ovat edelleen vastuussa vuoden 2007 presidentinvaalien jälkeisistä väkivaltaisuuksista, vaikka Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC on luopunut heitä vastaan nostetuista syytteistä.

Gado on joutunut maksamaan rohkeudestaan. Viime helmikuussa Kenian tärkein päivälehti Daily Nation ei jatkanut hänen työsopimustaan. Lehtiyhtiön mukaan erottamiseen ei liittynyt dramatiikkaa. Gadon mielestä lehden johto taipui valtaapitävien painostukseen.

Gadon näkemystä puoltaa se, että myös toimituspäällikkö sai lähteä Daily Nationista sen jälkeen, kun hän oli arvostellut pääkirjoituksessaan Kenian johtoa. Myös muita toimittajia on irtisanottu, koska he ovat tutkineet lahjontaa ja politiikkojen taloudellisia kytköksiä.

Kenian parlamentti on äskettäin säätänyt useita toimittajien työtä hankaloittavia lakeja. Gadoa se surettaa, sillä sananvapaus on kirjattu Kenian perustuslakiin. Monissa Afrikan maissa on myös kadehdittu Kenian vapaata tiedonvälitystä.

Gado jatkaa silti työtään Andersenin pikkupojan tapaan. Kuten kuvasta näkyy, vankilalla tai väkivallalla uhkailu ei saa häntä nöyrtymään varapresidentti Ruton edessä.

TEKSTI TIINA KIRKAS

KUVA GADO