Alejandro Loyaza Grisin esikoiselokuva Utama on viipyilevän maalauksellinen elokuva ilmastonmuutoksesta, joka uhkaa ketšuoiden elämäntapaa Boliviassa.
Virginio, vanha bolivialainen mies, vie laamansa aamuisin laitumelle Andien ylätasangolle, jossa maa rakoilee kuivuudesta. Kotiin jää vaimo Sisa, joka hoitaa pölyävää kasvimaata ja pumppaa tyhjää kaivoa. Hän kantaa vettä läheisestä kylästä, kunnes kaivo sielläkin ehtyy.
Ei ole satanut vuoteen. Virginio huomaa, että laamatkin alkavat kävellä horjuen, mutta toistaa jääräpäisesti Sisalle: ”Sade kyllä tulee.”
Mutta vettä ei tule. Virginio alkaa yskiä, ja tauti vain pahenee.
Virginio (José Calcina) ja Sisa (Luisa Quispe) kuuluvat ketšuoiden alkuperäiskansaan, jolla on oma kulttuuri, kieli ja vahvat perinteet. Ihmissuhteet kiristyvät, kun Clever (Santos Choque) saapuu kaupungista ja yrittää kertoa isovanhemmilleen, että heidän elämäntapansa on mennyttä. Clever ei osaa ketšuan kieltä eikä sen perinteitä. Virginio suhtautuu Cleveriin ankarasti mutta ottaa hänet mukaansa paimeneen ja vuorille, jonne ketšuat lähtevät kylvämään sadetta.
Virginio usuttaa Cleveriä takaisin helppoon elämäänsä. Clever kestää nöyryytykset ja houkuttelee isovanhempiaan kaupunkiin, jonne ketšuat yksi toisensa jälkeen muuttavat.
Elokuvassa tapahtuu hyvin vähän. Pariskunta ei juurikaan puhu, mutta Virginion kiristyvät ilmeet kertovat sitäkin enemmän. Mies päättää vaimonsa puolesta, vaimo pysyy päätösten takana. José Calcina ja Luisa Quispe ovat pariskunta myös valkokankaan ulkopuolella ja näyttelijöinä amatöörejä, jotka ohjaaja Alejandro Loyaza Grisi löysi sattumalta.
Loyaza Grisin esikoiselokuva Utama (Kotimme) palkittiin alkuvuodesta Yhdysvalloissa Sundancen elokuvajuhlilla parhaana ulkomaisena draamana. Se on viipyilevän maalauksellinen elokuva ilmastonmuutoksesta, joka uhkaa ketšuoiden elämäntapaa. Sade merkitsee elämää, sen puute kuolemaa.
Silti sanaa ”ilmastonmuutos” ei edes lausuta. Sen voi sanoa toisinkin.
”Aika on uupunut”, ystävä selittää Virginiolle, joka ihmettelee kuivunutta kylän kaivoa.
Lue lisää: Paluumuuttajan tyly vastaanotto
Lue lisää: Kenian Turkanassa villi luonto elää enää vain tarinoissa