Teksti Päivi Arvonen

Suomalais-kenialainen kahvitila luottaa luomumenetelmiin

Jarmo ja Gloria Gummeruksen tila tuottaa kahvia, macadamiapähkinöitä ja avokadoja Länsi-Keniassa.  Luonnonmukaisuus kuten kastematokomposti ja aurinkosähkö ovat tärkeässä asemassa.

Avokadopuiden oksilla roikkuu rei’itettyjä muovisia vesipulloja. Pulloissa on sisällä etikka-saippualiuosta, joka houkuttelee hedelmäkärpäset pois puista. Avokadopuiden oksilla roikkuu myös pahvisia rasioita, joiden sisällä on avokadoja uhkaavan tuholaisperhosen naarasperhoshormonia houkuttelemaan urosperhosia.

”Viemme tuotteitamme Euroopan markkinoille, joten meidän on pakko löytää luonnonmukaisia menetelmiä tuholaistorjuntaan. Kasvinsuojeluaineena käytämme myös intialaisperäistä neem-puun öljyä, jota saamme kenialaiselta tuottajalta rannikolta Malindista”, kertoo Jarmo Gummerus.

Hän tuli Afrikkaan ensimmäisen kerran yli neljä vuosikymmentä sitten insinööriksi suomalaisyrityksen tiehankkeeseen. Kahvinviljelijäksi hän päätyi monen mutkan kautta tavattuaan kenialaisen vaimonsa, jonka suvun historiaan kahvinviljely kuului.

Ruskealla kämmenellä on punaisia kahvinmarjoja
Länsi-Kenian Kitaleen alueella on perinteisesti kasvatettu kahvia. KUVA: Päivi Arvonen.

”Vaimoni Gloria halusi nostaa Kitalen alueen kahvintuotannon mainetta ja etenkin hän halusi auttaa alueen kahvintuottajanaisia saamaan arvostusta ja parempaa toimeentuloa,” Gummerus kertoo.

Sakami Ranches -tila työllistää enimmillään 300 henkilöä. Joulukuussa eletään kiireistä aikaa, kun kahvipensaiden marjat kypsyvät. Työ tehdään käsityönä, sillä samankin pensaan marjat kypsyvät eri aikaan.

”Meillä myös rikkaruohot kitketään lihasvoimalla, mutta avuksi aiomme tuoda farmille lampaita”, Gummerus kertoo.

Hän tekee kaikkia tilan töitä yhdessä lähiseudulta tulevien työntekijöiden kanssa.

 ”Vuosikymmenet rakennushankkeissa Afrikan eri maissa opettivat, että johtajan on oltava perillä kaikesta mitä tapahtuu ja tehtävä töitä kädet mullassa.”

Kastemadot ja mehiläiset hyötykäytössä

Kahvintuotannosta syntyy kahvimarjojen käymisjätteenä ravinnerikasta marjalihaa, joka voi esimerkiksi vesistöihin huuhtoutuessaan aiheuttaa pahoja ympäristöongelmia. Myös macadamiapähkinöiden ulompi kerros tuottaa orgaanista jätettä.

Gummeruksen tilalle perustettiin orgaaniselle jätteelle Kenian ensimmäinen matokomposti, jossa orgaanista jätettä tehokkaasti syövät kastemadot (englanniksi red wigglers) hajottavat sen ravintorikkaaksi kompostimullaksi.

”Kompostimultaa käytämme maanparannusaineena ja teemme siitä myös lannoitesuihketta kahvipensaiden lehdille”, Gummerus kertoo.

Osa luonnonmukaista tuotantoa on myös peltometsäviljely.

”Kahvi on alun perin metsäkasvi ja viihtyy parhaiten varjossa. Olemme istuttaneet macadamiapähkinäpuita kahvipensaiden lomaan, mutta suosimme myös monia alueen alkuperäispuulajeja.”

Tilaa ostaessaan Gummerus harmitteli ensin sitä, että lähes puolet 100 hehtaarin alueesta oli kosteikkoista joutomaata. Sille löytyi kuitenkin hyötykäyttöä.

”Kosteikkoalueiden ansiosta olemme omavaraisia kasteluveden suhteen. Samalla olemme myös suojelualue, jolla monet eläimet kuten miniantiloopit dikdikit, maa- ja piikkisiat sekä haikarat ja kurjet viihtyvät.”

Tilan kasteluvesi pumpataan viljelmille aurinkokennoilla toimivilla pumpuilla.

Pölytyksen hoitavat tilan omat mehiläiset.

Enemmistö työntekijöistä on naisia

Valtaosa Sakami Ranches -yrityksen työntekijöistä saa työstä päiväpalkan, joka maksetaan yleensä kahden viikon välein.

Gummeruksen tilan työntekijöistä suurin osa on naisia. Tilalla kasvatetaan kahvin lisäksi muun muassa avokadoja, macadamiapähkinöitä ja papuja, joita kuvassa lajitellaan. KUVA: Päivi Arvonen.

”Työntekijöistämme suurin osa on naisia, heitä on helpompi saada töihin. Naisjohtajana minulla ei ole koskaan ollut ongelmia suhteessa miesalaisiin. Keniassa ainakin tällä seudulla nainen johtavassa asemassa on ihan normaali asia”, kertoo yrityksen kirjanpidosta ja henkilöstöhallinnosta vastaava Mercyline Barasa.

Lapsityövoimaa tilalla ei käytetä, mutta äidit saavat tuoda pienimmät lapsensa mukaan työpaikalle, ja koulujen loma-aikana yli 12-vuotiaat koululaiset saavat tulla töihin hankkimaan lisäansiota.

”Pojat tekevät usein pitkää päivää ja isonkin tilin, mutta perheenäidit tekevät mielellään lyhyemmän päivän pienemmällä palkalla, koska monilla on kotona paljon töitä ja oma pieni peltotilkku viljeltävänä. Maaseudulla elämä on edullista ja pienempikin palkka on heille riittää apu arkeen”, Barasa sanoo.

Gummerusten toiveena on perustaa työntekijöiden lapsille päiväkoti, mahdollisesti myöhemmin myös koulu.

Avokadotuotanto vauhdittuu edullisella lainalla

Vuonna 2022 Sakami Ranches sai apua avokadotuotantonsa kehittämiseen Kirkon Ulkomaanavun omistaman FCA Investments -vaikuttavuussijoitusyhtiön viiden vuoden lainasta.

”Laina on meille merkittävä apu. En olisi uskaltanut ottaa lainaa paikallisesta pankista, siinä olisi liian isot riskit. Vaikuttavuussijoittamiseen erikoistunut yritys ymmärtää paremmin maatalouden haasteita”, Gummerus sanoo.

Lainan turvin tilan avokadotuotanto saadaan täyteen vauhtiin vuoteen 2027 mennessä.

”Poimimme myös avokadot käsin ja käsittelemme niitä hellävaraisesti. Haluamme näyttää maailman avokadomarkkinoille, että Keniasta saadaan huippulaadukkaita avokadoja, kunhan tuotanto-, poimimis- ja kuljetusprosessi on asianmukainen sekä huolella ajateltu ja toteutettu.”