Kaivostyöläisen henki on halpa, mutta sotilasjuntta tienaa Myanmarin jadekivillä omaisuuksia

Kaksi kolmasosaa maailman jadesta louhitaan Pohjois-Myanmarissa. Iso osa siitä salakuljetetaan rajan yli Kiinaan, jossa burmalaisesta vihreästä kivestä valmistetaan muiden muassa koruja ja koriste-esineitä. Miljardibisneksestä hyötyvät rajaseudun huumeparonit ja Myanmaria jälleen hallitseva sotilasjuntta.

KUVAT M.O. TEKSTI AXEL KRONHOLM

Turvallisuussyistä kuvaajasta mainitaan vain hänen nimimerkkinsä. Kuvat on otettu Myanmarissa ja Kiinassa vuosina 2014–2015. Axel Kronholm on vapaa toimittaja.

Ruotsin kielestä toimittanut Tiina Kirkas.

Likainen jadekivi miehen kädessä
Kaivostyöläinen erottaa vihreän jaden tavallisesta kivestä hieromalla sitä syljellään.
Miehiä kaivamassa hakkuineen
Unelma äkkirikastumisesta houkuttelee kaivajia Hpakantiin eri puolilta Myanmaria. Usein he työskentelevät pienellä maa-alalla paikallisen välittäjän alaisuudessa ilman työsopimusta.
Vuoristoalue, jossa teitä
Yli 70 prosenttia maailman jadekivestä louhitaan Hpakantin alueella Kachinin osavaltiossa Pohjois-Myanmarissa. Kaivosalaa tutkiva Global Witness -järjestö arvioi tuotannon arvoksi 27 miljardia euroa vuonna 2014. Se vastasi yli puolta Myanmarin bruttokansantuotteesta. Kaivosluvat kuuluvat yhtiöille ja yksityishenkilöille, jotka ovat kytköksissä paikallisiin huumeparoneihin ja maata hallitsevaan sotilasjunttaan.
Joenpenkereellä paljon miehiä
Kuorma-autot kippaavat kaivosjätettä rinteeseen, josta siirtotyöläiset yrittävät vielä löytää jadekiven hippuja. Massiivinen louhinta on lisännyt maanvyöryjä alueella. Heinäkuussa 2020 yli 170 kaivostyöläistä menetti henkensä ja yhtä moni joko katosi tai loukkaantui tällaisessa onnettomuudessa.
Miehen jalat, toisessa rikkinäinen kenkä
Kaivajat työskentelevät ilman suojavarusteita ja asuvat avoteltoissa kaivoksen liepeillä. Vapaa-ajallaan monet käyttävät heroiinia, jota myydään alueella vapaasti. Huumekuolemat ovat yleisiä.
Joessa uimassa miehiä, ylhäällä miehellä ase
Kaivostyöläiset pakenevat uimalla poliisia, jonka mukaan he työskentelevät kaivoksella ilman lupaa. Työläiset kertovat, että poliisi vaatii heiltä lahjuksia.
Miehiä tekemässä kauppaa pimeässä huoneessa
Myanmar liittyi vuonna 2014 kansainväliseen EITI-järjestelmään, joka edistää öljy-, kaasu- ja kaivostulojen läpinäkyvyyttä. Siitäkin huolimatta arviolta 60–80 prosenttia maan jadelöydöistä on jäänyt raportoimatta. Helmikuisen sotilasvallankaappauksen jälkeen Myanmar erotettiin järjestelmästä. Kuvassa kiinalainen ostaja neuvottelee salakuljetetun jadekiven hinnasta Yin Jiangissa Yunnanin maakunnassa.
Vihreä jadekivi
Tästä jadekivestä saatetaan maksaa 40 000–50 000 Yhdysvaltain dollaria Kiinan pimeillä markkinoilla.