Teksti Jukka Aronen

YK rakentaa virtuaalimuseon varastetulle taiteelle

Kymmeniä tuhansia kulttuuri- ja taide-esineitä on kateissa, YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco sanoo. Esineitä on varastettu museoista, keräilijöiden kokoelmista ja arkeologisilta kaivauksilta.

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco on avaamassa virtuaalisen museon maailman eri maista varastetuille kulttuuri- ja taide-esineille.

Tavoitteena on lisätä tietoisuutta varastettujen esineiden kaupasta ja maailman kulttuuriperinnön tärkeydestä. Samalla Unesco yrittää edistää kallisarvoisten esineiden palautumista niiden oikeille omistajille.

Museota on kehitetty yhteistyössä kansainvälisen rikospoliisijärjestön Interpolin kanssa. Interpolin tietokannassa on yli 52 000 varastetun kulttuuri- ja taide-esineen tiedot. Esineitä on varastettu museoista, keräilijöiden kokoelmista ja arkeologisilta kaivauksilta.

Museoon aluksi 600 virtuaaliesinettä

Uusi museo esittelee esineet kolmiulotteisena näyttelynä, jota käyttäjä voi kiertää samaan tapaan kuin tavallisessa museossa.

Avajaisissa tulee olemaan esillä 600 esinettä, ja määrää on tarkoitus kasvattaa sen jälkeen. Museon suunnittelijat eivät ole vielä paljastaneet avajaisissa nähtäviä esineitä, mutta todennäköisesti osa niistä kuuluu kaikkein etsityimpiin kohteisiin.

Etsityimpiä esineitä on listattu esimerkiksi yhdysvaltalaisen Antiquities Coalition -järjestön verkkosivuilla. Esineet ovat peräisin muun muassa Egyptistä, Etiopiasta, Guatemalasta, Intiasta, Jemenistä, Kambodžasta ja Kiinasta.

Yksi arvokkaimmista kateissa olevista esineistä on jemeniläisestä Awwam-temppelistä reilut kymmenen sitten varastettu 300-luvulta peräisin oleva kirjoituskivi, joka on viimeksi nähty pariisilaisessa huutokaupassa.

Muita merkittäviä kohteita ovat Pekingin vanhasta kesäpalatsista 1860-luvulla viedyt pronssiset eläimenpäät ja Irakin kansallismuseosta yhdysvaltalaisjoukkojen hyökkäyksen aikana keväällä 2003 anastettu norsunluinen leijonareliefi.

Kadoksissa ovat myös lähes 200 Homo erectus -fossiilia, jotka kiinalaiset sotilaat veivät turvaan maahan hyökänneeltä Japanin armeijalta toisen maailmansodan aikana.

Saudi-Arabia rahoittaa hanketta

Museon on tarkoitus avautua vuonna 2025. Hankkeen alkurahoitus tulee Saudi-Arabian hallitukselta.

Visuaalisena pääsuunnittelijana toimii palkittu burkinafasolais-saksalainen arkkitehti Francis Kéré, joka on jo tehnyt luonnoksen virtuaalimuseon ulkoasusta.

Museon pystyttäminen on hidasta, sillä osasta esineitä on olemassa hyvin vähän tietoa. Suunnittelijat joutuvat esimerkiksi luomaan 3D-patsaita vanhojen mustavalkoisten valokuvien perusteella.