Jukka Aronen

Yli 100 miljoonaa koronarokotetta vanheni kehittyvissä maissa

Jääkaappipula ja nopeasti vanhentuvat koronarokotteet estävät rokotteiden tehokkaan jakelun kehitysmaissa. Myös rokotevastaisuus ja julkisen terveydenhuollon puutteet hidastavat rokotustahtia.

Kehittyvät maat jättivät viime joulukuussa käyttämättä yli 100 miljoonaa annosta kansainvälisen COVAX-ohjelman kautta jaettuja koronarokotteita, kertoo uutistoimisto Reuters.

Yksinomaan Nigeriassa hukattiin jopa miljoona rokotetta, kun ne ehtivät vanhentua.

Suurin syy rokotteiden hylkäämiseen oli viimeisen käyttöpäivän umpeutuminen. Esimerkiksi Euroopan unionin lähettämistä ja käyttämättä jääneistä 15 miljoonasta rokotteesta kolme neljäsosaa oli AstraZenecan rokotteita, joiden viimeinen käyttöpäivä oli alle 10 viikkoa niiden saapumisesta kohdemaahan.

Yhdysvaltalaisen Care-järjestön mukaan 90 kehitysmaassa oli varastoituna yhteensä 681 miljoonaa rokoteannosta. Yli 30 kehitysmaassa, kuten Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Nigeriassa, oli käytetty vain puolet saaduista annoksista. Yksinomaan Nigeriassa hukattiin jopa miljoona rokotetta, kun ne ehtivät vanhentua.

Hylättyjä rokotteita on myös kiertänyt maasta toiseen.

Euroopan parlamentille puhuneen YK:n lastenjärjestön Unicefin logistiikkajohtajan Etleva Kadillin mukaan köyhillä mailla on hyvin rajoitetut mahdollisuudet ottaa vastaan suuria määriä kylmäsäilytystä vaativia rokotteita. Pelkästään jääkaappipula on viivästyttänyt rokotelähetyksiä kuukausilla.

Monissa maissa on myös paljon rokotevastaisuutta, ja julkinen terveydenhuolto on ollut suuren paineen alla jo ennen koronapandemiaa.

Afrikka jäljessä koronan rokotustahdista

Maailmanlaajuisen rokotusliittouman Gavin mukaan tilanne on kuitenkin parantumassa. Suuri rokotteiden varastosaldo johtuu siitä, että rokotetoimitukset lisääntyivät selkeästi loppuvuodesta, etenkin joulukuussa. Uusien lähetysten rokotteilla on pidempi käyttöaika, joten on entistä epätodennäköisempää, että suuri osa niistä jäisi käyttämättä.

Covax-ohjelman kautta on toimitettu jo miljardi koronarokotetta 144 maahan.

Covax-ohjelman kautta on toimitettu jo miljardi koronarokotetta 144 maahan. Covax on suurin rokotteiden hankkija kymmenille valtioille, mutta jotkut maat ostavat myös itse rokotteita suoraan markkinoilta tai tukeutuvat alueellisiin ohjelmiin.

Rokotteiden määrä on lisääntynyt kehittyvissä maissa, koska vauraat maat ovat jo ehtineet tarjota kansalaisilleen rokotetta kahteen tai kolmeen kertaan.

Kansainvälisen ONE-kampanjajärjestön kokoamien tilastojen mukaan tammikuun 24. päivään mennessä maailmassa oli annettu 9,9 miljardia koronarokotetta. Koko maailman väestöstä 52,1 prosenttia oli saanut täyden suojan koronavirusta vastaan, mutta alhaisen tulotason maissa osuus oli vain 5,2 prosenttia. Korkeatuloisissa maissa taas päästiin jo 71,5 prosentin tasolle.

Covax-ohjelmaa seuraava riippumaton IAVG-ryhmä on asettanut maailmanlaajuiseksi tavoitteeksi, että syyskuuhun 2022 mennessä kaikki maailman maat olisivat suojanneet vähintään 70 prosenttia kansalaisistaan.

Etenkin Afrikassa ollaan jäljessä tavoitteista. Mantereella oli pistetty 344,9 miljoonaa rokotetta, mikä tarkoittaa, että vain 10,4 prosenttia mantereen väestöstä oli täysin rokotettu. ONE-järjestön mukaan nykyvauhdilla esimerkiksi suuriväestöinen Nigeria saavuttaisi 70 prosentin tason huhtikuussa 2033 ja Etiopia vasta toukokuussa 3147.

Lue lisää: Kehitys-Salminen: Koronarokotteita on tuotettu tarpeeksi, mutta länsi on rohmunnut ne – nyt olisi syytä avata patenttisuoja

Lue lisää: Koronarokote jakaa maailman