Ympäristönsuojelu on rauhantyötä

Alkuvuonna Suomessa uutisoitiin, kuinka valtion kaivosyhtiö Terrafamen uudeksi sijoittajaksi oli löytynyt singaporelainen raaka-aineiden välitysyhtiö Trafigura.

Sijoittajaa arvosteltiin heti, sillä se oli dumpannut 500 tonnia myrkyllistä jätettä Norsunluurannikolle vuonna 2006. Öljynjalostuksessa syntynyt myrkky levitettiin yön hiljaisina tunteina käsittelemättömänä satamakaupunki Abidjanin kaatopaikoille.

Satatuhatta ihmistä sairastui.

Trafiguran toiminta on esimerkki yhdestä ympäristörikollisuuden lajista, vaarallisten aineiden dumppaamisesta kehitysmaihin. Ympäristörikollisuus on jo neljänneksi merkittävin kansainvälisen rikollisuuden laji.

Ympäristörikosten määrä kasvaa vauhdilla, sillä kiinnijäämisen riski on pieni suhteessa rikoksista saatavaan hyötyyn.

Muita ympäristörikoksia ovat muiden muassa laiton puu-, mineraali- ja eläinkauppa sekä laiton kalastus. Ympäristörikosten määrä kasvaa vauhdilla, sillä kiinnijäämisen riski on pieni suhteessa rikoksista saatavaan hyötyyn.

Laiton mineraalien louhinta ja myynti ovat suorassa yhteydessä valtioiden vakauteen ja rauhaan.

Keski-Afrikan tasavallan entinen presidentti Catherine Samba-Panza kertoo haastattelussamme, että luonnonvarat ovat olleet köyhälle maalle kirous. Maan hallitus ei ole saanut mittavia luonnonvaroja hallintaansa. Taloudellinen hyöty mineraaleista, timanteista ja kullasta on päätynyt aseellisille joukoille. Luonnonvaroista saadut varat ovat ylläpitäneet konfliktia ja haitanneet rauhanneuvotteluja.

Suomen ympäristökeskuksen johtaja, professori Eeva Furman muistuttaa henkilöhaastattelussamme, että kestävän kehityksen edistäminen ja ympäristönsuojelu ovat rauhan työtä.

Jos ympäristö kärsii, suurimmat haitat kohdistuvat kaikista köyhimpiin maihin ja ihmisiin.

Jos ympäristö kärsii, suurimmat haitat kohdistuvat kaikista köyhimpiin maihin ja ihmisiin. Ilmastonmuutoksen aiheuttama kuivuus heikentää ruokaturvaa, jolloin pakolaisuus ja väkivalta lisääntyvät.

Furman huomauttaa, että myös ympäristöstä voi tulla häviäjä ihmisten ratkaisujen takia. Ilmiöstä kertoo ruotsinkielinen juttumme palestiinalaisalueilta. Israelin politiikan seurauksena Länsirannalla eläin- ja kasvilajit ovat vähentyneet, vesivarojen hallinta huonontunut sekä alueen jätteidenkäsittely ja jätevesijärjestelmä rapautuneet.

Ilmastonmuutos ja YK:n uudet kestävän kehityksen tavoitteet ovat nostaneet ympäristökysymykset kansainvälisen politiikan näyttämölle. Seuraavien vuosien tavoitteet ilmastonmuutoksen torjumiseksi ja kestävän kehityksen saavuttamiseksi ovat merkittävät.

Kehitysapu ei riitä rahoittamaan tavoitteita, joten lisäksi tarvitaan yksityissektorin rahoitusta. Yritykset voivat täydentää kehitysapua tarjoamalla esimerkiksi kestäviä energia- ja vesiratkaisuja.

Myös ympäristörikoksiin kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota. Valtiot lisäävät yhteistyötä niiden torjumiseksi.

Trafigurakin jäi kiinni myrkyn dumppaamisesta ja joutui maksamaan sairastuneille korvauksia kymmeniä miljoonia Yhdysvaltain dollareita.

TEKSTI MINTTU-MAARIA PARTANEN KUVA SAMULI SIIRALA

nginx cache is: Disabled

WP-Redis is: Disabled

Xdebug is: Disabled

Heartbeat is: Disabled

WP-Core version: 6.5.5