Elsa Majimbo pelasti videoillaan Afrikan koronatylsyydeltä

Nuorella kenialaisnaisella Elsa Majimbolla on liki puoli miljoonaa someseuraajaa.

”Sen jälkeen, kun korona alkoi, olemme olleet eristyksissä, enkä minä kaipaa ketään! Ihmiset sanovat minulle kaipaavansa minua. Miksi? Miksi? Miksi?” 19-vuotias Elsa Majimbo kysyy videolla ja nauraa tarttuvasti perään.

Suuhunsa hän heittää sipsin ja narskuttaa sitä hampaillaan. 

”Miksi kaipaisin sinua? Ei minulla ole siihen mitään syytä. Maksanko koulumaksusi? Maksanko vuokrasi? Hankinko ruokaa pöytääsi? Miksi kaipaat minua?” ja jälleen nauru, josta on tullut hänen tavaramerkkinsä, kuten myös sipseistä ja pienistä 1990-luvun aurinkolaseista.

Hän sujauttaa ne silmilleen, kun haluaa alleviivata asiaansa. 

Julkkikset ylistävät Majimboa

Useita vuosia Elsa Majimbo teki videoita vain pienelle yleisölle, mutta pandemian alettua niitä katsoi yhtäkkiä parisataa tuhatta ihmistä. Nyt hänellä on jo lähes 450 000 seuraajaa kuvapalvelu Instagramissa. Eteläafrikkalaiset fanit ovat jopa antaneet hänelle oman nimen: Mpho. Se tarkoittaa tswanan ja eteläsothon kielillä lahjaa. 

”Aluksi tein videoita, koska minulla ei ollut paljon ystäviä. Videot ovat tajunnanvirtaani, ja niissä voin olla oma itseni ilman mitään rajoituksia. Halusin jakaa persoonallisuuteni ja outouteni maailmalle. En tiennyt, pitäisikö minusta kukaan. Mutta tein sen täysillä!” Majimbo kertoo sähköpostitse. 

Nyt hänellä on faneja ympäri maailmaa. Hän on myös tehnyt yhteistyötä tunnetun kosmetiikkamerkin kanssa ja saanut videoitaan amerikkalaiselle Comedy Central -kaapelikanavalle. Häntä ovat ylistäneet muiden muassa eteläafrikkalainen Miss Universum Zozibini Tunzi ja kenialainen maailmankuulu näyttelijä Lupita Nyong’o

”Ihmiset näkevät minussa itsensä. Sanon asioita, joita ihmiset ajattelevat mutta eivät uskaltaisi itse sanoa ääneen.”

”Luulen, että ihmiset pitävät videoistani, koska olen niin raju. Ihmiset näkevät minussa itsensä. Sanon asioita, joita ihmiset ajattelevat mutta eivät uskaltaisi itse sanoa ääneen”, Majimbo pohtii. 

Some nousi arvoonsa 

Afrikassa toteutettiin heti pandemian alussa järeitä rajoitustoimia viruksen leviämisen estämiseksi. Muun muassa Elsa Majimbon kotimaa Kenia sulki rajansa ja rajoitti liikkumista. Yhtäkkiä ihmisillä oli paljon aikaa olla verkossa, ja rajulle huumorille oli kysyntää. Kun elokuviin, teatteriin eikä konsertteihin enää päästy, netti oli monelle henkireikä. 

Majimbo ei ole ainoa uusi sometähti. Koronapandemian jyllätessä moni etsi netistä sisältöä, lohtua ja vertaistukea. 

Miljoonat ovat katsoneet häkellyttävän kaunista videota, jossa 11-vuotias nigerialainen Anthony Mmesoma Madu tanssii balettia sateessa. 

Eteläafrikkalainen artisti Master KG on puolestaan saanut havaita, miten hänen kappaleestaan Jerusalema on tullut 1990-luvun Macarenaan verrattava ilmiö. Angolalaiset ystävät tekivät rytmikkääseen lauluun koreografian ja esittivät sen videollaan. Muut ottivat mallia.

Master KG:n ja Nomcebo Zikoden kappale Jerusalema on tanssittanut maailmaa viime kesästä lähtien. Kuva Etelä-Afrikan Johannesburgista.

Nyt tunnisteella #JerusalemaChallenge levinnyt haaste on tanssittanut ihmisiä ympäri maailmaa. Muun muassa Suomen Etelä-Afrikan-suurlähetystö on tehnyt oman Jerusalema-videonsa.  

Huumorilla syrjintää vastaan

Elsa Majimbo opiskelee journalismia Strathmoren yliopistossa Kenian pääkaupungissa Nairobissa. Pandemian luomassa nosteessa hän unelmoi koomikon urasta. 

”Olen onnellinen, koska minusta on tullut niin suosittu. Ja olen iloinen, että saan ihmiset nauramaan vaikeina aikoina.”

”Olen onnellinen, koska minusta on tullut niin suosittu. Ja olen iloinen, että saan ihmiset nauramaan vaikeina aikoina”, hän sanoo.

Naurun lisäksi hänen videoillaan on syvempi tavoite.

”Keniassa ja muuallakin maailmassa on paljon ihonväriin perustuvaa syrjintää. Minusta on ihanaa olla omituinen, ylpeä ja vahva. Haluan videoissani näyttää, että olen arvokas ja kaunis enkä tarvitse muiden hyväksyntää. Haluan tummien tyttöjen olevan ylpeitä ja suoraselkäisiä.”

On hänellä henkilökohtainenkin tavoite.

”Haluaisin olla [amerikkalaisen näyttelijän] Issa Raen paras kaveri. Ehkä meillä voi vielä olla Issan, Lena Waithen ja Ava DuVernayn kanssa WhatsAppissa oma ryhmäkeskustelu, jossa jaamme toisillemme meemejä”. 

Majimbo pitää enemmän tsättäilystä kuin soittamisesta, kuten yhdestä hänen videostaan käy ilmi.

”Älä soita minulle! Älä tee sitä!” hän huudahtaa ja nauraa.

”Mitä sellaista muka aiot sanoa puhelimessa, mitä et voisi sanoa tekstarilla?” hän ihmettelee, nauraa ja laittaa suuhunsa sipsin. 

Hänen lempimakunsa on muuten juustosipuli.

TEKSTI LISELOTT LINDSTRÖM / KUVAT ELSA MAJIMBON KOTIALBUMI, DENIS FARRELL/AP/LEHTIKUVA

Kirjoittaja on Kenian Nairobissa asuva YLEn ja Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n vakituinen avustaja.