Kolme vuotta, yli 200 opiskelijaa ja lähes 120 uutta yritystä. Yrittäjyyskoulutus Itä-Afrikan Burundissa on tuottanut kirjaimellisesti hedelmää. Yksi bisnesidea lähti bataatista, toinen banaaneista.
Pohjois-Burundissa asuvalla Annonciate Munezerolla on kroonisesti kolottava sokerihammas: makeaa pitäisi saada säännöllisesti, mieluiten päivittäin. Mikä olisikaan sopivampi ammatti kuin herkkuleipuri?
”Kehittelen koko ajan uusia tuotteita, kuten donitseja ja erilaisia keksejä. Kaikki on tehty bataateista, joita kasvatan omalla kasvimaallani”, 30-vuotias bisnesnainen kertoo.
Munezero on yksi 206:sta burundilaisnuoresta, jotka ovat suorittaneet Northern European Business Academy NEBA:n ja suomalaisen kehitysyhteistyöjärjestö Fidan koordinoiman yrittäjyyskoulutuksen. Hän on myös yksi niistä noin 120 nuoresta, jotka ovat kurssin käytyään perustaneet yrityksen. Verkkopohjainen, kuusi viikkoa kestävä koulutusohjelma starttasi vuonna 2020. Silloin aloitettiin kouluttamalla viisi tutoria.
”Haluamme, että hanke on paikallisten käsissä. Siksi koulutimme ensin tutoreita, jotka suorittivat saman ohjelman oppilaan roolissa aina tyvestä puuhun asti”, NEBA:n perustaja Jouni Suonpää taustoittaa.
Nykyään kurssin päätutorina toimii Fidan ohjelmakoordinaattori Philbert Niyokwizera: ”Uusia yrityksiä on perustettu paljon. Yleisimpiä aloja ovat maanviljely ja ruoantuotanto. Osa tarjoaa palveluja, ja osa tekee bisnestä sosiaalisessa mediassa.
Matkalla maanviljelijäksi
Burundi on Itä-Afrikassa sijaitseva sisämaavaltio, jossa tuntuu yhä vuosina 1993-2005 käydyn sisällissodan varjo. Tutsien ja hutujen välinen sota on vaikuttanut koko yhteiskuntaan asenteista infrastruktuuriin. Maa on yksi maailman köyhimmistä. Yli puolet lapsista jättää peruskoulun kesken, ja vain murto-osa jatkaa toiselle asteelle. Edes jatko-opiskelijat eivät ole välttämättä nähneet tietokonetta.
Tällä kurssilla nuoret oppivat myös tietokoneen käyttöä. Koska kyse on akateemisesta opiskelusta, kurssin kriteereinä ovat alle 35 vuoden ikä, toisen asteen tutkinto ja älypuhelin. Alussa kohtasimme sen ongelman, että monilla ei ollut varaa älypuhelimiin, joten aloimme hankkia laitteita”, Niyokwizera kertoo.
Opiskelijoiden motivaatiota kartoitetaan ensin kahden viikon kokeilujaksolla. Sen jälkeen hyväksytyt opiskelijat rekisteröidään ohjelmaan. Lokakuussa 2023 kokeilujakson aloitti myös 26-vuotias Omer Ndagijimana.
”Nyt minulla on jo käsitys siitä, miten yrityksen voi perustaa. Olen oppinut, että voi aloittaa siitä, mitä on – vaikka ei olisi paljon. Haluan aloittaa banaaninviljelyn. Tarvitsen vain lisää viljelysmaata”, nuori mies pohtii.
Burundin pinta-ala on alle 28 000 neliökilometriä, ja asukkaita on noin 13 miljoonaa. Kaikki maa-alat vuoristoja myöten ovat viljelyskäytössä. Maanviljelystä unelmoi myös 25-vuotias Speciose.
”Minulla on vähän maata, mutta rahoitus puuttuu. Viiden vuoden päästä haluaisin olla kansainvälistä uraa tekevä perunanviljelijä”, hän visioi.
Bataatin vallankumous
”Aloita siitä, mitä sinulla on. Aloita pienestä, mutta ajattele isosti – ja aloita heti.” Näillä sanoin opiskelijoita rohkaistaan eteenpäin lähtötilanteesta riippumatta. Motivaatio on ollut korkea, mikä liittynee myös tietoon siitä, että työpaikkoja on tarjolla niukasti. On arvioitu, että yli viidennes Saharan eteläpuolisen Afrikan väestöstä toimii yrittäjinä. Afrikan maissa naiset ryhtyvät yrittäjiksi todennäköisemmin kuin muualla maailmassa.
”Jokaisella on käsissään jotain, ja siitä lähdetään liikkeelle. Tämä erottaa meidät monista muista yrittäjyyskoulutuksista. Yrittäjyyttä täytyy viedä kehittyviin maihin sellaisella otteella, josta ihmiset saavat kiinni”, Suonpää korostaa.
Yksi suunnannäyttäjä on bataatinviljelijä ja kondiittori Annonciate Munezero. Köyhistä oloista ponnistanut ja lyhytkasvuisuutensa vuoksi syrjintää kohdannut nainen on taistellut tiensä koulutuksen kautta yrittäjäksi.
”Burundissa erityisesti naiset ovat usein köyhiä ja riippuvaisia miehistään. Minä halusin olla itsenäinen nainen, enkä antanut minkään lannistaa. Olen ylpeä siitä, että nyt minulla on yritys ja pystyn myös työllistämään muita. Tavoitteeni on toteuttaa bataatin vallankumous maailmassa”, hän naurahtaa.
Vuonna 2020 alkanut yrittäjyyskoulutus on osoittanut tarpeellisuutensa paitsi yksilötasolla, myös laajemmin yhteiskunnassa. Syksyllä 2023 aloittanut ryhmä on järjestyksessään seitsemäs.
”Burundin hallitus on nyt pyytänyt hankkeelle myös jatkoa”, päätutor Philbert Niyokwizera iloitsee.
Hanke ottaa ensiaskeleitaan myös Irakissa sekä Kongon demokraattisessa tasavallassa, joissa molemmissa ensimmäiset tutorit on pian koulutettu.
”Kun ihminen tunnistaa, mitä hänellä on käsissään ja mitä hän voi sillä tehdä, siitä voi syntyi toivonkipinä. Tämä motivoi myös minua: että ihmiset näkevät, kuinka he voivat muuttaa elämäänsä”, Jouni Suonpää summaa.