Tyttö ja nainen vihreällä maalla takanaan vuori. Lue näköislehti (PDF, 2,96 MB)

NRO 1 Maaliskuu 2022

Punainen tuuli tuo nälän Madagaskarilla

Tio Mena on malagassia ja tarkoittaa punaista tuulta. Se on punainen hiekkamyrsky, joka tuhoaa tieltään kaiken, myös viljelykset Madagaskarin eteläosassa. Punaiset tuulet ovat viime vuosina yleistyneet samaan aikaan, kun saarivaltiota koettelee pahin kuivuus vuosikymmeniin. YK:n mukaan yli miljoona aliravittua ihmistä selviää vain humanitaarisen avun turvin. Puolet heistä on lapsia.

Sota pakottaa kymmenet miljoonat ihmiset pakolaisiksi kotimaassaan

Vuoden 2020 lopussa 48 miljoonaa ihmistä pakeni kotimaassaan aseellista konfliktia. Vuoden 2021 tilastoja ei ole vielä julkaistu, mutta Taleban- liikkeen valtaanpaluu Afganistanissa ja Etiopian väkivaltaisuudet ovat entisestään lisänneet näissä maissa maansisäistä pakolaisuutta.

Krokotiilinkyyneleet eivät Kongon lapsia auta

Ilmastokriisistä kärsivät eniten lapset ja muut haavoittuvimmat ihmisryhmät globaalissa etelässä. Heitä auttaisivat kansainväliset sopimukset, kiertotalous ja kehitysyhteistyö, kirjoittaa vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen Sitrasta.

Kun koti on kaikkialla mutta ei missään

Yhdysvaltalaisen Nadia Owusun muistelmateos kuvaa rasismin moniulotteisuutta, maailmankansalaisuuden todellisuutta ja kansainvälisten avustustyöntekijöiden kuplautunutta elämää kehitysmaissa lapsen silmin.

Ilmastokriisi koettelee Afrikkaa

Vuonna 2020 ilmastonmuutos lisäsi Afrikan maissa trooppisia myrskyjä, rankkasateita ja äärimmäistä kuivuutta. Myös vuoristojäät sulivat nopeasti.