NRO 1 Maaliskuu 2022
Tio Mena on malagassia ja tarkoittaa punaista tuulta. Se on punainen hiekkamyrsky, joka tuhoaa tieltään kaiken, myös viljelykset Madagaskarin eteläosassa. Punaiset tuulet ovat viime vuosina yleistyneet samaan aikaan, kun saarivaltiota koettelee pahin kuivuus vuosikymmeniin. YK:n mukaan yli miljoona aliravittua ihmistä selviää vain humanitaarisen avun turvin. Puolet heistä on lapsia.
Yli 600 000 ihmistä on saanut puhdasta vettä 16 vuotta kestäneessä vesihankkeessa. Koteihin ja julkisiin rakennuksiin on rakennettu käymälöitä.
Kongolais-suomalainen pariskunta monipuolistaa suomalaisten mielikuvia Afrikasta tarjoamalla banturuokaa eli perinteisiä makuja mantereen eteläosista.
Kun rikkaat maat kiistelevät ilmastorahoituksesta kehittyville maille ja varmistavat itselleen ylimäärin koronarokotteita, kriisien vaikutukset tuntuvat eniten kaikista köyhimpien ihmisten elämässä.
Yleisradion entinen Afrikan-kirjeenvaihtaja Liselott Lindström kaipaa lisää keskustelua journalismin etiikasta konfliktimaissa.
Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa huolestuttaa Euroopassa ja horjuuttaa rauhaa kaikkialla maailmassa. Koronapandemiakaan ei ole vielä selätetty.
Humanitaarisen avun politisoituminen huolestuttaa puolueetonta avustusjärjestöä, sanoo Punaisen Ristin kansainvälisen komitean pääsihteeri Robert Mardini.
Miten koronaviruspandemia vaikutti koulunkäyntiin, alle viisivuotiaiden rokotuksiin ja luonnonsuojelualueiden vartiointiin? Kolme kehitysyhteistyöjärjestöä kertoo, miten pandemia muutti työtä.
Vuoden 2020 lopussa 48 miljoonaa ihmistä pakeni kotimaassaan aseellista konfliktia. Vuoden 2021 tilastoja ei ole vielä julkaistu, mutta Taleban- liikkeen valtaanpaluu Afganistanissa ja Etiopian väkivaltaisuudet ovat entisestään lisänneet näissä maissa maansisäistä pakolaisuutta.
Kehittyvät maat toivovat lisää rahallista tukea, kun ilmasto lämpenee. Bangladeshissa köyhät perheet maksavat jo kaksi miljardia dollaria vuodessa ilmastohaitoista, kuten syklonituhoista.
Ilmastokriisistä kärsivät eniten lapset ja muut haavoittuvimmat ihmisryhmät globaalissa etelässä. Heitä auttaisivat kansainväliset sopimukset, kiertotalous ja kehitysyhteistyö, kirjoittaa vanhempi neuvonantaja Oras Tynkkynen Sitrasta.
Tuore artikkelikokoelma korostaa kriisinhallinnassa käskyttämisen sijaan kuuntelua.
Yhdysvaltalaisen Nadia Owusun muistelmateos kuvaa rasismin moniulotteisuutta, maailmankansalaisuuden todellisuutta ja kansainvälisten avustustyöntekijöiden kuplautunutta elämää kehitysmaissa lapsen silmin.
Tiedekeskus Heurekan näyttelyssä aistii luonnonvoimia ja tutustuu katastrofityön arkeen.
Vuonna 2020 ilmastonmuutos lisäsi Afrikan maissa trooppisia myrskyjä, rankkasateita ja äärimmäistä kuivuutta. Myös vuoristojäät sulivat nopeasti.
Siirtomaa-ajalta periytyvä yhteisömaalaki ei suojaa alkuperäiskansoja sen enempää kotimaisilta rakennushankkeilta kuin kiinalaisilta kaivosyhtiöiltäkään.
Humanitaarisen avun tarve kasvaa Afganistanissa. Nälänhätä uhkaa puolta maan väestöstä.
Humanitaarisessa työssä tarvitaan yhtä lailla insinöörejä, rahoituksen taitajia kuin logistiikan osaajiakin.