Pitkien varjojen alta
Sotauutisten loputon virta saa miettimään, miten hidasta kehitystä on rakentaa ja miten nopeasti käy repiminen.
Sivusto arkistoitu
Kehitys-Utveckling 2014–2024
Viimeinen päivitys: 26.7.2024
Sotauutisten loputon virta saa miettimään, miten hidasta kehitystä on rakentaa ja miten nopeasti käy repiminen.
Kehitysyhteistyön leikkaukset vähentävät kumppanimaiden määrää neljällä. Hankkeet viedään loppuun sovitusti.
Kehityspoliittinen toimikunta yhdistää globaalista kehityksestä kiinnostuneet tahot hallituksesta oppositioon. Sujuva vuoropuhelu ihmetyttää ulkomailla.
Latinalaisen Amerikan tavoite on kasvattaa globaalin etelän roolia maailmanjärjestyksessä. Siksi Kiinan valta kasvaa mantereella. Myös Venäjä näkyy ja kuuluu entistä laajemmin, akatemiatutkija Eija Ranta kertoo.
Tuoreen raportin mukaan demokratian tila on viime vuosina hieman heikentynyt Latinalaisen Amerikan ja Karibian maissa. Silti alue on yhä maailman kolmanneksi demokraattisin heti Länsi-Euroopan ja Pohjois-Amerikan jälkeen.
Ukrainassa on alettu korjata sodan jälkiä ja valmistautua tulevaan EU-jäsenyyteen. Myös suomalaiset yritykset osallistuvat urakkaan.
Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on aiheuttanut suurta tuhoa maan infrastruktuurille ja taloudelliselle toiminnalle. Ukraina tarvitsee kipeästi muiden maiden tukea, mutta rahaa ei kerry riittävästi kattamaan kaikkia tarpeita. Suurimmat tukijat ovat olleet Euroopan unionin instituutiot ja Yhdysvallat.
Kolme vuosikymmentä kansanmurhan jälkeen Ruandan talous kukoistaa ja köyhyys vähenee. Valtaosa kansasta arvostaa johtajaansa, vaikka kuri on kova eikä sana ole järin vapaa.
Oikeusvaltio sisältää lupauksen siitä, että viranomaiset toimivat lainalaisesti: kukaan ei ole lain yläpuolella ja ihmisoikeuksia kunnioitetaan. Luottamus järjestelmään luo perustan sekä taloudelliselle että inhimilliselle kehitykselle.
Vuoristo-Karabahin konflikti Etelä-Kaukasiassa jäätyi ratkaisemattomaksi 30 vuotta sitten. Viime syyskuussa se suli vuorokauden kestäneeseen sotaan. Oliko se yllätys vai odotettavissa? Ja mitä asein aikaan saatu rauha tarkoittaa alueelle?
Fathi Ahmed kasvoi 1990-luvun Järvenpäässä. Lama kärjisti suomalaisten asenteita, ja nimittely ja nyrkiniskut olivat arkea. Nykyään hän kääntää kokemuksensa komiikaksi.
Sambian työmarkkinoille tulee vuosittain yli 300 000 nuorta. Viralliset työpaikat ovat tiukassa ja itsensä työllistäminen tyypillistä. Kojusta kaivokseen ja kassahihnalta konttoriin ihmisiä yhdistää halu kouluttautua. Moni puhuu myös intohimosta työhön.
Sierra Leonessa nuorten naisten koulunkäyntiä estävät teiniraskaudet, toimeentulovaikeudet ja myös kuukautissuojien puute. Suomen Punaisen Ristin tukema hanke pyrkii tekemään elämästä hiukan helpompaa.
Sosiaalista mediaa kriittisin silmin tarkkaileva Jiang Chang auttaa kurkistamaan TikTokin syntysijoille Kiinaan. Onko maan tarkoin valvotulla somemaailmalla mitään yhteistä suomalaisten someilmiöiden kanssa?
Oscar Boijelle on tärkeää, että virallisen koulutusjärjestelmän ulkopuolella on väyliä, joiden avulla lapset ja nuoret voivat palata kouluun. Kokemusta hän on hankkinut Bangladeshista ja Mosambikista.
Katriina Ranteen toimittama ja suomentama uutuuskirja avaa maailman afrikkalaisiin luomiskertomuksiin ja muihin myytteihin.
Janne Körkön televisiodokumentti Peace Diamond kysyy, kuka hyötyi valtavasta timanttilöydöstä seitsemisen vuotta sitten Sierra Leonessa.
Kiinalaisen Liu Cixinin Muurahaisia ja dinosauruksia on satiiri sivilisaatioiden vääjäämättömästä kehityskulusta.
From Zero to Hero -näyttely kenialaisnuorten elämänmuutoksesta luo toivoa myös nuorille aikuisille Suomessa.
YK:n lastenjärjestö Unicefin mukaan viime vuonna ainakin 460 miljoonaa lasta eli konfliktien keskellä. Koululaisista osa kykeni jatkamaan opintojaan, moni ei.
nginx cache is: Disabled
WP-Redis is: Disabled
Xdebug is: Disabled
Heartbeat is: Disabled
WP-Core version: 6.5.5