Tiina Kirkas

Paluumuuttajan tyly vastaanotto

Ghanassa naapurit eivät ymmärrä, miksi perheenäiti palaa Italiasta kotiin köyhyyteen. Fatille valinta on kuitenkin selvä.

Fati on ghanalainen viiden lapsen äiti, joka seurasi aviomiestään Eurooppaan mutta palasi yksin kotiin muutaman kuukauden jälkeen. Elämä Libyan Tripolissa oli ankeaa, samoin perillä Italiassa. Ihmiset suhtautuivat häneen nurjasti, eikä pakolaisleirillä voinut ansaita rahaa. Aviomies suuttui päätöksestä, koska Fatin viides raskaus olisi helpottanut häntä laillistamaan oleskelunsa Italiassa.

Muiden naisten mielestä Fatin päätös palata takaisin oli typerä ja koko reissu ajan ja rahan haaskausta.

Fatimah Dadzien dokumentti Fatin valinta seuraa Fatin arkea paluumuuttajalle vihamielisessä naapurustossa. Muiden naisten mielestä Fatin päätös palata takaisin oli typerä ja koko reissu ajan ja rahan haaskausta. He sättivät Fatia säälittä eivätkä kuuntele hänen perusteluitaan.

”Jotkut sanovat, että Euroopassa elämä on paljon vaikeampaa. Minä luulen, että he sanovat niin, ettemme haluaisi lähteä”, yksi naisista sanoo.

Toinen nainen kertoo veljestään, joka lomillaan palaa kotiin jakamaan runsaasti lahjoja kaikille sukulaisilleen. Hän ihmettelee, miksei Fati kyennyt samaan.

Erityisen raskasta Fatin kotiinpaluu on hänen perheelleen. Pikkusisko kertoo, että Fatin lähtö Italiaan nosti perheen arvostusta ja äitikin kykeni kulkemaan kylässä pystyssä päin. Nyt sisko valehtelee kyläläisille, että Fati on vain käymässä ja palaa kyllä takaisin Eurooppaan.

Samaan aikaan Fati kamppailee saadakseen kolme vanhinta lastaan takaisin luokseen anopilta, joka huolehti heistä hänen poissaolleessaan. Kahta nuorinta lastaan Fati elättää myymällä kadulla kynttilöitä.

Kaikista ongelmistaan huolimatta Fati ei kadu valintaansa. Hänelle tärkeintä ovat lasten hyvinvointi ja oma vapaus, hän sanoo dokumentissa.

Lue lisää: Kaikki kärsivät, kun vedenkierto häiriintyy 

Lue lisää: Kenian Turkanassa villi luonto elää enää vain tarinoissa