Tiina Kirkas

Afrikka on naapuri, josta tulee pitää huolta

Kirjankansi, jossa Afrikan kartta.
Anuliina Savolainen ja Anna Starckman (toim.). ÄÄNIÄ AFRIKASTA – PUHEENVUOROJA RAUHASTA JA TURVALLISUUDESTA. WISE, 2021.

Tuore artikkelikokoelma korostaa kriisinhallinnassa käskyttämisen sijaan kuuntelua.

Afrikan ongelmista kyllä muistutetaan, mutta voimavarojakin mantereella on. Tärkeimpiä niistä ovat nuoret ihmiset, jos he vain saavat mahdollisuuden opiskella, tehdä töitä ja toteuttaa unelmiaan.

Laajan turvallisuuden verkoston Wisen koostamassa Ääniä Afrikasta -kirjassa näkemyksiään mantereen nykytilanteesta esittävät kriisinhallinnan suomalaiset ja afrikkalaiset asiantuntijat ja tekijät. He muistuttavat, että Afrikkaa on tuettava jo siksikin, että se on Euroopan naapuri.

Afganistanin kokemuksista on kuitenkin otettava oppia eli käskyttämisen sijaan naapuria tulee kuunnella.

”Syvä, vaikuttava, kestävä kehitys voi perustua vain kohdemaiden todellisuuteen, ei innokkaiden ulkoisten kehittäjien kiireeseen. Aikaa tulee varata paljon, kymmeniä vuosia”, kirjoittaa Pekka Reinikainen Suomen Punaisesta Rististä.

”Kaikelle voi tehdä jotain, vaikka se joskus viekin aikaa. Afrikka on se manner, jossa koko globaali tulevaisuus ratkaistaan”, toteaa myös Iina Soiri, joka toimii opetuksen ja tieteen erityisasiantuntijana Suomen Pretorian-lähetystössä Etelä-Afrikassa.