Teksti Jukka Aronen

Angolan humanitaarinen kriisi unohtui

Maailman kymmenen vähiten palstatilaa saanutta kriisiä olivat kaikki Afrikan maissa, raportoi Care International -järjestö. Unohtuneiden kärkeen nousi Angolan ilmastokriisi.

Hyväntekeväisyysjärjestö Care International tutkii vuosittain, mitkä humanitaariset kriisit ovat saaneet vähiten palstatilaa mediassa.

Järjestö kävi tuoreinta, vuotta 2023 käsittelevää raporttiaan varten läpi viisi miljoonaa arabian-, englannin-, ranskan-, saksan- ja espanjankielistä verkkoartikkelia yhdeksän kuukauden ajalta.

Kymmenen unohdetuinta kriisiä ovat edellisvuoden tavoin kaikki Afrikan mantereella. Nyt listan kärjessä ovat Angola, Sambia, Burundi, Senegal, Mauritania, Keski-Afrikan tasavalta, Kamerun, Burkina Faso, Uganda ja Zimbabwe.

Ilmastonmuutos laukaisee kriisejä

Angolan ilmastokriisi ja nälänhätä vaikuttivat yli seitsemän miljoonan ihmisen elämään. Maan ennätyspitkän kuivuusjakson ja tulvien aiheuttamista ongelmista kerrottiin vain 1 049 verkkoartikkelissa, kun esimerkiksi uusi Barbie-elokuva nostettiin esiin 273 000 artikkelissa, raportti vertaa.  

Ilmastonmuutoksen vaikutusten kanssa kamppailevassa Sambiassa 1,35 miljoonaa ihmistä kärsi aliravitsemuksesta ja nälästä. Sambian humanitaarisesta hädästä raportoitiin 1 371 artikkelissa, kun taas uudesta iPhone 15:stä kerrottiin 273 000 artikkelissa.

Myös Burundissa nähtiin nälkää, kun ilmastonmuutoksen laukaisemat tulvat pakottivat lähes 70 000 ihmistä pakoon kotiseudultaan. Sisäinen pakolaisuus vaikutti osaltaan siihen, että 5,6 miljoonaa lasta kärsi kroonisesta aliravitsemuksesta.

Burundi nousi uutisotsikoihin kesällä 2023, mutta ei humanitaarisen kriisin vuoksi, vaan siksi, että kymmenen nuorta burundilaista käsipallonpelaajaa haki turvapaikkaa Belgiasta kesken MM-kisojen.

Pitkään jatkunut hätä unohtuu helposti

Care International -järjestö muistuttaa tutkimuksellaan, että moni pitkään kestänyt kriisi unohtuu helposti medialta, joka keskittyi viime vuonna raportoimaan Syyrian ja Turkin maanjäristyksistä, Ukrainan sodasta ja Gazan kriisistä.

”On haastavaa lisätä tietoisuutta kriiseistä, joka ovat jatkuneet pitkään. Toisaalta myös kansainvälisestä uutisoinnista on tullut aiempaa kalliimpaa”, sanoi Care International -järjestön Itävallan johtaja tiedotteessa.

Järjestö painottaa, että pitkään jatkuvat humanitaariset kriisit eivät ole hallitsemattomia tapahtumia, joiden syytä ei tarvitse selvittää.

”Esimerkiksi nälänhätä johtuu lähes aina ihmisen toiminnasta”, sanoi järjestön humanitaarisen työn johtaja Deepmala Mahla.

”Nälänhädän taustalla on konlikteja, talousongelmia, äärimmäisiä sääilmiöitä, köyhyyttä ja epätasa-arvoa.”

Vaikka vuonna 2023 maailman humanitaariset tarpeet olivat suuremmat kuin koskaan, tilanne ei ole pikapuolin parantumassa. YK ennustaa, että noin 300 miljoonaa ihmistä tulee tarvitsemaan humanitaarista apua myös vuoden 2024 aikana. Lähes puolet heistä asuu Afrikassa.