Teksti Jukka Aronen

Sään ääri-ilmiöt kasvattavat vakuutuskorvauksia

Säähän, ilmastoon ja veteen liittyvien katastrofien määrä on viisinkertaistunut 50 viime vuoden aikana. Vakuutusyhtiöissä tämä näkyy poikkeuksellisen suurina korvausmäärinä.

Maailman vakuutusyhtiöt myönsivät viime vuonna noin 115 miljardin Yhdysvaltain dollarin korvaukset luonnonkatastrofien tuhojen korjaamiseen, Swiss Re -vakuutusyhtiö kertoo tiedotteessaan. Summa on peräti 42 prosenttia korkeampi kuin kymmenen edellisvuoden keskiarvo.

Kaiken kaikkiaan luonnonkatastrofit aiheuttivat 260 miljardin dollarin tuhot ympäri maailman. Tämäkin luku on 26 prosenttia pitkän aikavälin keskiarvoa ylempänä.

Swiss Ren mukaan vakuutuskorvausten määrä on noussut 5–7 prosentin vuosivauhdilla kymmenen viime vuoden aikana. Suurimmat syyt tähän ovat olleet kaupungistuminen, vaurauden lisääntyminen katastrofiherkillä alueilla, inflaatio ja ilmastonmuutos.

Pakistanin tulvista suhteellisen pienet korvaukset

Vuoden 2022 korvaukset kohdistuivat asiakkaisiin, joilla on varaa ottaa vakuutuksia erilaisten katastrofien varalle.

Suurin yksittäinen korvattava kohde oli trooppinen hirmumyrsky Ian, joka iski Yhdysvaltoihin ja Kuubaan syyskuussa 2022. Se ajoi yli 40 000 ihmistä pois kodeistaan ja aiheutti yli 100 miljardin dollarin taloudelliset vahingot. Näistä menetyksistä vakuutusyhtiöt korvasivat 50–65 miljardia dollaria.

Vuoden 2022 korvaukset kohdistuivat asiakkaisiin, joilla on varaa ottaa vakuutuksia erilaisten katastrofien varalle. Ne kattoivat vain noin 45 prosenttia kaikista luonnonkatastrofien aiheuttamista taloudellisista tappioista ympäri maailman.

Vuoden 2022 suurin yksittäinen ihmisiin vaikuttanut katastrofi oli Afrikan sarven kuivuus, joka vaikutti 36 miljoonan ihmisen elämään, Christian Aid -avustusjärjestö kertoo vuosittaisessa luonnonkatastrofiraportissaan

Poikkeuksellisen tuhoisat olivat myös kesäkuusta syyskuulle jatkuneet Pakistanin tulvat, joiden myötä seitsemän miljoonaa ihmistä joutui jättämään kotinsa. Yli 30 miljardin dollarin tuhoista korvattiin vain 5,6 miljardia dollaria.

Katastrofien määrä kasvaa, mutta kuolemat vähenevät

Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n mukaan säähän, ilmastoon tai veteen liittyvien luonnonkatastrofien määrä on viisinkertaistunut ja niistä aiheutuneiden taloudellisten menetysten määrä on seitsenkertaistunut 50 viime vuoden aikana. Syynä tähän ovat olleet ilmastonmuutos, yleistyneet sään ääri-ilmiöt ja parantunut raportointi.

Suurin määrä ihmishenkiä on menetetty kuivuuden, myrskyjen, tulvien ja korkeiden lämpötilojen vuoksi. Yli 90 prosenttia kaikista kuolemista on tapahtunut kehittyvissä maissa. Pahimpia katastrofeja ovat olleet Etiopian kuivuus vuonna 1983 ja Bangladeshin hirmumyrsky Bhola vuonna 1970, jotka kumpikin vaativat noin 300 000 uhria.

Kuolemat ovat kuitenkin jo pitkään olleet laskusuunnassa. Seurantajakson alussa, 1970-luvulla, yli 50 000 ihmistä kuoli sään ääri-ilmiöiden vuoksi, mutta 2010-luvulla uhrien määrä oli laskenut alle 20 000:een. Myönteinen kehityssuunta johtuu WMO:n mukaan ennen kaikkea parantuneista varoitusjärjestelmistä ja aiempaa kyvykkäämmästä katastrofitilanteiden hallinnasta.

YK ennustaa, että ihmisen ja luonnon aiheuttamien katastrofien määrä nousee nykyvauhdilla jo 560:een vuodessa vuoteen 2030 mennessä. Vielä vuonna 2015 katastrofien määrä oli noin 400.

Lue lisää: Avuntarve jatkuu tulvien runtelemassa Pakistanissa

Lue lisää: Ilmastokatastrofit lisäävät nälkää