Jukka Aronen

Tuomari Fawzia Amini kamppailee afgaaninaisten oikeuksien puolesta pakolaisena

Naisten oikeudet ovat jatkuvasti heikentyneet Afganistanissa Taliban-äärijärjestön valtaanpaluun jälkeen.

Yksi Afganistanin tunnetuimmista naistuomareista, Fawzia Amini, palkittiin toukokuussa arvostetulla yhdysvaltalaisella Lantos-ihmisoikeuspalkinnolla.

Amini joutui pakenemaan maastaan kesällä 2021, kun Taliban-äärijärjestö oli ottanut vallan. Hän kertoi yhdysvaltalaiselle CNN-uutistoimistolle joutuneensa piilottamaan tutkintotodistuksensa pukunsa vuorin sisään pakomatkansa ajaksi.

Ennen vallanvaihtoa Amini oli toiminut muun Afganistanin naisasiainministeriön lakiosaston johtajana ja maan korkeimman oikeuden tuomarina. Korkeimmassa oikeudessa Aminin johtamat tapaukset käsittelivät muun muassa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, lapsiavioliittoja ja sukupuolittuneita murhia.

Lantos-palkinto myönnettiin Aminin lisäksi kahdelle muulle afgaaninaiselle. Edellisinä vuosina palkinnon ovat saaneet muun muassa Dalai Lama ja hongkongilainen aktivisti Joshua Wong.

Aminin tilanteen tekee erikoiseksi se, että hän asuu paraikaa lontoolaisessa hotellissa aviomiehensä ja neljän tyttärensä kanssa. Britannian hallitus on luvannut löytää perheelle pysyvän asuinpaikan, mutta asia etenee hyvin hitaasti. Aminin perhe ei ole yksin, sillä noin 9 500 pakolaisena Britanniaan saapunutta afgaania elää yhä tilapäismajoituksessa, kirjoittaa brittiläinen The Guardian -lehti.

Amini on jatkanut hotellissa kamppailuaan afgaaninaisten puolesta. Hän on yrittänyt pelastaa Afganistaniin jääneitä hengenvaarassa olevia entisiä tuomarikollegoitaan ja heidän perheitään. Arvioiden mukaan maassa on vielä noin 80 naistuomaria. Hän vetää myös salaisia Zoom-etäoppitunteja, joiden aikana käydään läpi tyttöjen ja naisten oikeuksia.

Tytöt saavat nykyisin käydä koulua ainoastaan kuudenteen luokkaan saakka, ja naisilta on kielletty suurin osa kodin ulkopuolelle sijoittuvista työtehtävistä.

Ihmisoikeusloukkaukset ovat lisääntyneet Afganistanissa

Huoli afgaaninaisten oikeuksien toteutumisesta ei ole turha.

Talibanin vallankaappauksesta tuli elokuun puolivälissä kuluneeksi tasan vuosi. UN Women -järjestön julkaisema raportti ensimmäisestä vuodesta kertoo, että ihmisoikeusloukkaukset tyttöjä ja naisia kohtaan ovat lisääntyneet kuukausi kuukaudelta.

Taliban-järjestö lupasi valtaan päästyään, että naisten oikeutta esimerkiksi työhön ja opiskeluun kunnioitettaisiin islamilaisen sharia-lain määrittelemin reunaehdoin. Raportin mukaan Taliban on kuitenkin järjestelmällisesti syrjäyttänyt tyttöjä ja naisia julkisesta toiminnasta ja vallasta.

Taliban on muun muassa lakkauttanut naisasiainministeriön ja jättänyt naiset hallituksen ulkopuolelle. Tytöt saavat nykyisin käydä koulua ainoastaan kuudenteen luokkaan saakka, ja naisilta on kielletty suurin osa kodin ulkopuolelle sijoittuvista työtehtävistä.

Viime toukokuussa Taliban määräsi, että naisten on peitettävä kasvonsa julkisilla paikoilla. He saavat matkustaa pidempiä matkoja vain miespuolisen saattajan seurassa. Raportissa arvioidaan, että ilman saattajaa kulkevien naisten on jatkossa vaikea saada minkäänlaisia julkisia palveluita.

UN Womenin mukaan vaikeudet eivät ole kuitenkaan lannistaneet kaikkia naisia. Jotkut ovat pystyttäneet vapaaehtoisryhmiä paikallisten yhteisöjen tueksi, ja toiset ovat perustaneet yrityksiä ja palanneet töihin, vaikka tietävät sen olevan vaarallista.