Edistystä ja uusia näkökulmia – 55 vuotta Kehitystä
Kehitys – Utveckling -lehden tarina päättyy. Yli viiden vuosikymmenen ajan se on kertonut kehitysyhteistyöstä, murtanut ennakkoluuloja ja pohtinut kehitystä eri näkökulmista.
Sivusto arkistoitu
Kehitys-Utveckling 2014–2024
Viimeinen päivitys: 26.7.2024
Kehitys – Utveckling -lehden tarina päättyy. Yli viiden vuosikymmenen ajan se on kertonut kehitysyhteistyöstä, murtanut ennakkoluuloja ja pohtinut kehitystä eri näkökulmista.
Kehitys – Utveckling -lehden juuret ulottuvat vuoteen 1969. Sen jälkeen maailma on muuttunut perusteellisesti: suuri osa ihmiskuntaa on noussut köyhyydestä, väestön terveys on parantunut ja koulujen ovet ovat avautuneet lähes kaikille lapsille.
Tämä on pääkirjoitus, jota en olisi koskaan toivonut, että joudun kirjoittamaan. Pitelet käsissäsi viimeistä Kehitys – Utveckling -lehteä. Vuonna 1969 alkanut matka tulee ainakin tällä erää päätökseensä.
Hallitukset ja poliitikot eivät enää takaa lehdistön ja journalistien vapaata toimintaa yhtä hyvin kuin ennen. Lehdistönvapaus horjuu pahiten Lähi-idässä, Pohjois-Afrikassa ja Aasiassa.
Toimittajat ilman rajoja -järjestö julkaisi uuden lehdistönvapausraporttinsa toukokuussa. Raportissa varoitetaan, että julkisen vallan tuki lehdistölle on heikkenemässä ympäri maailman, kertoo järjestön Suomen-osaston puheenjohtaja Kaius Niemi.
Kansainvälinen vakauttamis- ja jälleenrakennuspolitiikka sekä käytännöt kaipaavat uudistamista, jotta ne soveltuisivat paremmin mahdollisiin tuleviin interventioihin. Niiden mottona tulisi olla: mitä pienemmin ja vähemmin sekaannutaan, sitä parempi.
Tiibetin ylängöltä Kiinasta kohti Vietnamin rannikkoa virtaavaa jokea tuhoavat pato- ja rakennushankkeet sekä jokihiekan kaivuu. Toimittaja Rauli Virtanen on seurannut vuosikymmenien ajan, miten myös ilmastonmuutos ja kalakantojen hupeneminen kurjistavat jokivarren asukkaiden arkea.
Suomalaiset tutkijat ja opiskelijat kehittävät ilmastoviisasta maa- ja karjataloutta Kenian Taitavuorilla.
Kun Erkki Tukiainen kertoo työstään Suomessa ja Keniassa, päähenkilöitä on monta.
Syyriassa ruoanlaitto on rakkaudenosoitus. Pitkittynyt konflikti ajaa ihmisiä köyhyyteen ja tuhoaa hyvät tavat, sanoo ravintoloitsija Malek Al Hamoud.
Viime syksynä edesmenneen presidentti Martti Ahtisaaren vuonna 2000 perustama konfliktinratkaisujärjestö CMI on osallistunut jo yli 50 rauhanprosessiin eri puolilla maailmaa. Uutuskirja taustoittaa rauhanvälityksen arkea ja mahdollisuuksia ennen ja nyt.
Köyhän perheen poika ja vauraan mahtisuvun tytär ratkovat tahoillaan elämänsä haasteita, kunnes Nigerian rujo todellisuus törmäyttää heidät toisiinsa traagisin seurauksin.
YK:n lastenjärjestö Unicefin mukaan 129 miljoonaa tyttöä ei pääse vieläkään opintielle, vaikka koulutus kiistatatta hyödyttää niin tyttöjä itseään kuin heidän yhteisöjäänkin. Luku- ja kirjoitustaitoiset tytöt päätyvät harvemmin lapsimorsiammiksi ja osaavat huolehtia omasta ja läheistensä terveydestä.
Lyydia Mäkinen ymmärsi Itä-Afrikassa, kuinka merkityksellistä on kouluttaa pakolaisia. Koulutus luo turvaa uuteen alkuun.
Mosambikin lapsista yhä useampi pääsee kouluun, mutta opetuksen laadussa on vielä parannettavaa. Suomi on tukenut pitkään maan opetusalan kehittämistä.
Vuonna 2021 valtaan noussut sotilasjuntta on ajanut maan umpikujaan. Epävakaa tilanne ruokkii myös kansainvälistä rikollisuutta.
Jatkossa kehitysrahoitusta voivat hakea ruotsalaisten lisäksi ulkomaiset järjestöt. Hallituksen toive on, että nykyistä suurempi osa tuesta virtaisi suoraan kehittyvien maiden järjestöille ilman välikäsiä.
Valta vaihtui ja rotuerottelu päättyi Etelä-Afrikassa 30 vuotta sitten. Silti ihonväri lisää tai rajaa tänäänkin tavallisten ihmisten mahdollisuuksia kouluttautua, tehdä työtä ja vaurastua, kuvaa yhteiskuntapolitiikan tutkija Raakel Inkeri kirjassaan Valkoista ja mustaa.
nginx cache is: Disabled
WP-Redis is: Disabled
Xdebug is: Disabled
Heartbeat is: Disabled
WP-Core version: 6.5.5