Matti Remes

Unicefin keskukset vahvistavat oppimista ja varainkeruuta

YK:n lastenjärjestö Unicef on perustanut Helsinkiin kaksi innovaatiokeskusta, jotka keskittyvät oppimisen ja uudenlaisen rahoituksen ratkaisuihin.

Unicefin Global Learning Innovation Hub on oppimisen innovaatiokeskus, joka tukee peruskoulun ja ammatillisen koulutuksen opetusta erityisesti digitaalisten työkalujen avulla.

”Keskus kokoaa maailmanlaajuisesti yhteen asiantuntijoita kehittämään tulevaisuuden oppimismenetelmiä. Ne voivat muuttaa perusteellisesti opetusta ja parantaa miljoonien lasten oppimismahdollisuuksia”, innovaatiokeskusta vetävä Angeles Cortesi sanoo.

Unicefin keskuksen toiminnassa on mukana myös suomalaisyrityksiä, jotka kehittävät oppimispelejä ja vievät koulutusosaamista ulkomaille.

Unicefin keskuksen toiminnassa on mukana myös suomalaisyrityksiä, jotka kehittävät oppimispelejä ja vievät koulutusosaamista ulkomaille.

Esimerkiksi turkulainen Eduten voitti tänä vuonna Unicefin järjestämän kilpailun digitaalisen oppimisen ratkaisuista. Yritys on kehittänyt matematiikan opetukseen tekoälyä ja analytiikkaa hyödyntävän sovelluksen, jossa tehtävät ovat pelin muodossa. Sovellusta käytetään noin 50 maassa.

Innovatiivista rahoitusta

Toinen Unicefin Helsinkiin perustamista keskuksista on Global Innovative Finance Hub, joka keskittyy innovatiiviseen rahoitukseen. Se kehittää uudentyyppisiä rahoitusmalleja ja finanssiteknologioita vahvistamaan Unicefin varainkeruuta.

Keskus myös kehittää sijoitusalan standardeja ja rahoitusinstrumentteja, joiden kautta voi sijoittaa lasten oikeuksia vahvistaviin hankkeisiin. Kyse on samankaltaisesta vaikuttavuussijoittamisesta kuin ilmastonmuutosta torjuvissa vihreissä rahastoissa.

Ulkoministeriön kehityspolitiikan neuvonantaja Aki Enkenberg sanoo, että Unicefin innovaatiokeskusten kautta suomalaisia teknologisia ja sosiaalisia innovaatioita päästään hyödyntämään maailmanlaajuisesti Unicefin hankkeissa.

”Keskukset ovat väylä hyödyntää suomalaisten yritysten, yliopistojen ja julkisen sektorin osaamista koulutusasioissa ja oppimisessa.”

Unicefin innovaatiokeskusten ohella Suomeen on sijoittunut myös muita YK-toimintoja. Täällä toimivat ennestään YK-yliopiston kehitystaloustieteen tutkimuslaitos UNU-WIDER, ennakointityötä tekevä UN Global Pulse, Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM ja YK:n hankepalvelutoimisto UNOPSin vaikuttavuusijoittamisohjelma S3i. Viimeksi mainitussa selvitetään väärinkäytösepäilyä, jonka vuoksi Suomi keskeytti keväällä 2022 ohjelman rahoituksen.

Lue lisää: Uusiutuvaa energiaa ja terveydenhuoltoa ‒ Helsinki sai houkuteltua YK-järjestön Suomeen