Nigerian sähköistetyt vaalit vähensivät vilppiä – mutta antoivat uuden syyn syyttää vilpistä

Afrikkalaisten maiden vaalien kliseinen draaman kaari on seuraavanlainen: äänestystuloksia odotellaan kauan, viivästyksiä tulee ja lopulta hävinnyt osapuoli syyttää voittajaa vaalivilpistä. Eikä aina vailla syytä.

Nigeriassa järjestettiin juuri presidentinvaali, jonka voittajaksi nousi Lagosin osavaltion kuvernööri Tinubu Bola Ahmed (kuvassa vasemmalla vuonna 2011).

Kyseessä olivat maan tähän asti teknologisimmat vaalit. Äänestäjät rekisteröitiin elektronisesti ja tulokset piti ilmoittaa verkkoportaalissa. Tulosten julkistaminen ei kuitenkaan onnistunut, joten oppositio vaati pikaisesti tulosten hylkäämistä ja uusia vaaleja.

Nigeria on sähköistänyt vaalijärjestelmää nimenomaan läpinäkyvyyden nimissä. Teknologian pettäminen kuitenkin antoi oppositiolle hyvän syyn sanoa, että prosessi ei mennyt niin kuin piti, ja siksi on syytä epäillä vilppiä.

Digitaalisuus paransi luotettavuutta

Tutkija Abiodun Fatai sanoo kuitenkin The Conversation African haastattelussa, että digitaaliset työkalut vähensivät vilppiä ja lisäsivät vaalien luotettavuutta.

Äänestäjien biometrinen tunnistus toimi, eivätkä ihmiset voineet äänestää useammin kuin kerran. Aiemmissa vaaleissa näin on selvästi käynyt, sillä joillain alueilla äänestäneitä ihmisiä on ollut enemmän kuin rekisteröityneitä äänestäjiä, Fatai muistuttaa.

Hänen mukaansa teknologia voi auttaa, mutta sitä käyttävät ihmiset voivat silti tehdä virheitä. Ongelmallista on myös se, että Nigeriassa on paikoittain erittäin heikko internettyhteys, ja osassa maata käytetään edelleen vain 3G-verkkoa.

Hakkerointi ei ole vain salaliittoteoriaa

Tutkimuslaitos Chatham House kertoo, että myös Ghanassa ja Kongossa on käytetty digijärjestelmiä vaaleissa. Läpinäkyvyys on positiivista, mutta teknologian haavoittuvuuteen on kiinnitettävä vielä huomiota.

Chatham House muistuttaa, että Nigerian kyberturvallisuuden tila on heikko. Maan vaalikomissio on raportoinut, että sen koneita on yritetty kloonata ja sen järjestelmiin on yritetty päästä hakkeroimalla. Samalla Nigeriassa on levitetty valtavat määrät disinformaatiota, jolla on pyritty horjuttamaan vaalien uskottavuutta.

Sinänsä teknologia voi auttaa Afrikan maita tekemään niin sanottuja sammakon loikkia kehityksessä, vähän samaan tapaan kuin monet afrikkalaiset hyppäsivät suoraan kännykän käyttäjiksi koskaan omistamatta lankapuhelinta. Jo nyt Nigeriassa on pompattu lähemmäs Viron sähköisiä vaaleja samalla, kun Suomessa edelleen käytetään kyniä ja papereita.

Teknologia voi olla oikein hyvä demokratian renki, kunhan sen turvallisuutta vahvistetaan ja ihmiset luottavat siihen.

Kuva: Chatham House

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *