Boxning hjälper kvinnor att tackla vardagen

Kvinnorna tränar regelbundet på boxningsklubben Rhino i Katangaslummen i Ugandas huvudstad Kampala. Träningen ger dem självdisciplin och färdigheter i självförsvar, som hjälper dem att klara den krävande vardagen. En del av kvinnorna har också varit framgångsrika i internationella mästerskap.

FOTON OCH TEXT SOFI LUNDIN ÖVERSÄTTNING DITTE KRONSTRÖM

Sofi Lundin är en frilansjournalist och fotograf bosatt i Uganda.

I översta bilden: Scovia Nakayibale (t.v.), Emily Nahurira, Hellen Baleke, Moreen Ajambo, Lydia Nantale och Joy Namabiro tränar regelbundet på boxningsklubben Rhino.

17-åriga Scovia Nakayibale (t.h.) tränar med sin tränare Innocent Kapalata. Boxningsklubben Rhino grundades 2006, och redan följande år fick också kvinnor börja träna där.
24-åriga Lydia Nantale värmer upp inför dagens träning.
24-åriga Lydia Nantale (i mitten) värmer upp med sin tränare Innocent Kapalatan (t.h.) före dagens egentliga träningspass. Nantale har boxats i tio år och klarat sig bra i internationella mästerskap. Hon har en egen boxningssal, där hon tränar kvinnor och barn.
Hellen Baleke började boxas 2007 för att lära sig självförsvar. I dag är den 31-åriga Baleke en av Ugandas mest framgångsrika kvinnliga boxare. Hon har vunnit flera medaljer i internationella mästerskap, senast i brons i mellanvikt i Allafrikanska spelen 2019. Baleke bor fortfarande i Katanga, i en tvåa tillsammans med sin mamma och en skara föräldralösa barn som denna har hand om. Baleke lever på att sälja tygkassar på gatan, sydda av en grupp för ensamstående mammor grundad av henne.
Uppvärming inför boxningsträningen.
Som barn tittade Moreen Ajambo (3 fr.v.) på actionfilmer på tv och undrade varför bara männen var starka och kunde försvara sig själva. I dag är den 34-åriga Ajambo boxare och mamma till sju barn. Hon visar hur man lindar händerna före matcherna för sin 14-åriga dotter Olivia. ”Jag är så stolt över min mamma! Jag hoppas på att bli lika bra som hon en dag”, säger Olivia.
Katanga med cirka 20 000 invånare är ett att de största slumområdena i Kampala, Ugandas huvudstad. Många av kvinnorna i boxningsklubben Rhino har bott här hela sitt liv. Deras föräldrar, mor- eller farföräldrar lämnade landsbygden för många år sedan för att söka arbete i staden.