Afrikassa osa maista kieltää ihon valkaisun – mutta vielä liian harva

Iholla vaaleita, punervia läikkiä ja mustia pisteitä. Pahan ja kivuliaan näköistä, kauneuden tähden kärsitty. Neljä afrikkalaisnaista kymmenestä valkaisee ihoaan.

Ruanda kielsi äskettäin ihonvalkaisutuotteiden myynnin, koska aineet ovat todella vaarallisia. Niissä on usein – tadaa – elohopeaa. Valkaisuaineet aiheuttavat tuhoa iholle ja etenkin munuaisille, kertoo Maailman terveysjärjestö WHO. This is Africa -sivuston mukaan poliisit ovat alkuvuodesta kiertäneet Kigalin kaupoissa takavarikoimassa tuotteita.

Aiemmin Etelä-Afrikka, Ghana ja Kenia ovat kieltäneet ihonvalkaisuaineiden maahantuonnin ja/tai myynnin.

Tietenkin valkaisuaineet löytävät tiensä mustaan pörssiin, mutta ehkä niiden saatavuus edes vaikeutuu ja hinta nousee. Täytyy myös toivoa, että yhä useampi afrikkalainen (ja aasialainen) maa seuraisi näitä edelläkävijöitä. WHO:n mukaan esimerkiksi senegalilaisista naisista 77 prosenttia valkaisee ihoaan säännöllisesti.

Nyt nokkela lukija kysyy itseltään, että miksi. Vastaus on ikävä kyllä se, mikä ensimmäisenä tulee mieleen: valkoisuuden arvostus. Valkoisemmat ovat mukamas kauniimpia, rikkaamman oloisia, ja niin edelleen.

Miksi ihonvärillä on enemmän väliä kuin munuaisilla?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *