Alabama astui Afganistanin tielle – harva maa kieltää abortin täysin

Seksuaali- ja lisääntymisterveys on tärkeä oikeus. Jos joku ei halua lasta, häntä ei pitäisi pakottaa siihen. Tuntuu itsestään selvältä, mutta ei ole.

Äskettäin Alabaman osavaltio Yhdysvalloissa kielsi abortin melkein kaikissa tapauksissa (se sallitaan vain, jos raskaus uhkaa naisen henkeä), ja sai ansaitusti melkoisen kohun aikaan. The Guardian -lehdessä muistutettiin, että Pohjois-Irlannissa on voimassa vielä ankarammat rangaistukset, ja lainsäädäntö johon ne perustuvat, periytyy herran vuodelta 1861.

Alabamassa nainen voidaan pakottaa lapsen synnyttämiseen, vaikka raskaus olisi saanut alkunsa insestin tai raiskauksen seurauksena. Morjens.

Maailmassa aborttilainsäädännöt ovat edistyneet 1950-luvulta eteenpäin melko hyvin, huomauttaa kansalaisjärjestö Center for Reproductive Rights. Melkein kaikissa teollisuusmaissa sekä Keski- ja Itä-Aasiassa on voimassa lainsäädäntö, joka kunnioittaa naisten ihmisoikeuksia tässä asiassa hyvin.

Sen sijaan Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa, Lähi-idässä ja Etelä-Aasiassa tilanne on monessa maassa kamala. Alabama-tyyppinen lainsäädäntö on voimassa esimerkiksi Afganistanissa, Libyassa ja Tansaniassa. Laittomat abortit johtavat niissä naisten kuolemiin.

* * *

Suomi on tukenut She Decides -liikettä, joka perustettiin sen jälkeen, kun Yhdysvallat vuonna 2017 päätti lopettaa tuen järjestöille, joiden palveluihin kuuluu raskaudenkeskeytyksiin liittyvää toimintaa tai tiedotusta. Suomi lisäsi silloin kehitysyhteistyörahoitusta aborttia tarjoaville ja seksuaaliterveyttä edistäville järjestöille.

Viime vuonna julkaistun kehitysyhteistyön tulosraportin mukaan yli 1,5 miljoonaa naista ja tyttöä käytti seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluja Suomen tuella vuosina 2015–2017. Yli 56 miljoonaa naista käytti ehkäisyä EU:n tuella vuosina 2014–2016.

243 000 henkilöä sai seksuaali- ja lisääntymisterveyden palveluita ja -kasvatusta Suomen World Visionin, Väestöliiton ja WWF Suomen tuella vuonna 2017.

Yksi Suomen tukemista maista on juuri Afganistan. Tulosraportin mukaan 3,7 miljoonaa afganistanilaista on saanut perhesuunnittelupalveluja Suomen tukeman Marie Stopes Internationalin kautta vuosina 2002–2017.

Alabamaa emme voi tukea kehitysyhteistyövaroin. Mutta monia lainsäädännöltään sen kaltaisia maita ja alueita ja ihmisiä niissä voimme.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *