Bidenin kiireinen ensimmäinen päivä: WHO, Pariisin sopimus, avoimempi maahanmuutto, ja niin edelleen

Yhdysvaltain seuraavalla presidentillä Joe Bidenilla tulee kiire 20. tammikuuta. Silloin hän vannoo virkavalansa ja on ensimmäistä päivää presidenttinä. Jos siis oletamme, ettei nykypresidentti jollain keinoin onnistu tätä estämään.

Biden on sanonut moneen globaaliin ja kotimaan asiaan, että hän hoitaa sen kuntoon heti ensimmäisenä päivänään. Listauksia näistä ovat tehneet ainakin Quartz ja NPR. Tiedän, että ”day one” on sanonta, mutta jos hetki kuvitellaan, että hän oikeasti ehtisi kaiken tämän siinä valan vannomisen ja iltajuhlien välissä, niin olisipa aikamoinen päivä.

Biden liittää Yhdysvallat ensimmäisenä päivänä takaisin sekä Pariisin ilmastosopimukseen että Maailman terveysjärjestö WHO:hon. Se jo yksin tekee hänestä melkoisen globaalin järjestelmän sankarin. Ilmastosopimukseen paluuta helpottaa myös CNN:n kokoama lista päästövähennyksistä, joita Yhdysvalloissa aletaan toteuttaa ensimmäisestä päivästä lähtien.

Kun muiden maiden johtajat soittelevat onnittelujaan, hän hoitanee siinä samalla ensimmäisen päivän lupauksen vakuuttaa Nato-kumppanit siitä, että Yhdysvallat on taas täysillä mukana.

* * *

Ensimmäisenä päivänä hän niin ikään palauttaa Obaman aikaiset suojelutoimenpiteet transihmisille kouluissa ja oppilaitoksissa, ja lisäksi lopettaa vieläkin osin toiminnassa olevan Trumpin ”muslimikiellon” eli maahantulorajoitukset tietyistä maista tuleville ihmisille. Samaan päivään mahtuu myös lainsäädäntö, jolla kartoitetaan tie kansalaisuuteen paperittomille ja se, että rajoilla yhdistetään siirtolaislapset perheidensä kanssa.

Ensimmäisenä päivänä hän niin ikään aloittaa työn koronavirusrokotteen jakelusuunnitelmasta. Muita koronatoimia on myös luvassa, muttei tiettävästi ensimmäisenä päivänä. Eihän sitä kaikkea ehdi.

Mutta yhteisöveron ehtii. Se nousee ensimmäisenä päivänä 21 prosentista 28 prosenttiin.

Vaikka ensimmäisen päivän kiireistä on helppo laskea leikkiä, moni niistä saattaa lähteäkin liikkeelle ekana päivänä. Papereita valmistellaan etukäteen, ja sitten nimeä alle. Moni asia hoituu sillä, että kumoaa Trumpin säätämiä uudistuksia ja palaa niiden osalta Obaman aikaan.

Nobelin rauhanpalkinnosta on ennenkin varoiteltu, ettei sitä kannattaisi antaa johtajalle tämän kauden alussa. Obaman palkinnosta sanottiin niin, ja pääministeri Abiy Ahmed Alin Etiopia on ajautunut sisällissodan partaalle vain palkintoa seuraavana vuonna. Jos olisin vedonlyöntihenkilö, niin laittaisin kyllä muutaman kolikon kiinni siihen, että Joe Biden on ehdokkaana seuraavissa kisoissa, jos ensimmäisen päivän lista toteutuu edes alkuaikoina.

Kuva: Igor Sapozhkov / Mostphotos.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *