Ei sittenkään nälänhätää Somaliassa – ainakaan vielä

Pahimmat pelot eivät ole käyneet toteen Afrikan sarvessa, sillä humanitaarinen apu on mennyt perille.

Itäistä Afrikkaa ja varsin monia muitakin Afrikan alueita vaivaa ennennäkemätön kuivuus. Pitkin syksyä on pelätty, että Afrikan sarveen tai ainakin kuivuudesta pahiten kärsivään Somaliaan julistetaan hetkellä millä hyvänsä nälänhätä.

YK:n humanitaarisen avun toimisto OCHA kertoi kuitenkin 13. joulukuuta, että nälänhätä on pystytty välttämään, sillä sekä avunantajat että Somalian sisäisiä pakolaisia majoittavat yhteisöt ovat tukeneet kaikista heikoimmassa asemassa olevia ihmisiä.

Tämä ei tietenkään tarkoita, että nälkää ei olisi. Nälkätilanne on YK:n mukaan silti ”katastrofaalinen”.

Varsinaiselle nälänhädälle on kuitenkin kolme kriteeriä, jotka eivät vielä ainakaan ole alueella täyttyneet: 20 prosentilla kotitalouksista on äärimmäisiä ongelmia saada ruokaa, 30 prosenttia lapsista kärsii akuutista aliravitsemuksesta ja kaksi ihmistä 10 000:sta kuolee nälkään tai aliravitsemuksen aiheuttamiin tauteihin.

Avun tarve on kasvussa

Nämä karmeat luvut eivät siis ainakaan vielä ole toteutuneet. Silti Somaliassa kuivuuden koettelemien ihmisten määrä on YK:n mukaan kasvanut tänä vuonna 2,3 miljoonasta 7,8 miljoonaan.

Nälänhädän kaltaisessa tilanteessa elää Somaliassa 214 000 ihmistä, ja ensi kesäkuuhun mennessä määrä on YK:n mukaan kasvamassa 727 000 ihmiseen.

Punaisen ristin mukaan Afrikan sarvessa yli 22 miljoonaa ihmistä tarvitsee ruoka-apua ja koko Afrikassa elää 146 miljoonaa pahasti aliravittua ihmistä. Se on noin 13 prosenttia mantereen väestöstä. Avuntarve on siis todellakin kasvussa.

Apu on mennyt perille

Afrikan sarvessa pitäisi nyt sataa, mutta jo viides sadekausi on mennyt mönkään. Normaalisti sadekausia on kaksi vuodessa, nyt monessa paikassa ei ole satanut pisaraakaan. Ruoan hinta taas on Punaisen ristin mukaan noussut keskimäärin 107 prosenttia vuodessa.

Jos jotain pientä positiivista kulmaa haluaa etsiä, niin se on avun onnistuminen.

Edellisen kerran Somaliassa koettiin nälänhätä vuonna 2011. Tuolloin maassa kuivuuden seurauksena kuoli 260 000 ihmistä. Nyt kuivuus on ollut paljon pahempaa, mutta apu on pelastanut ihmishenkiä. Toivottavasti pelastaa jatkossakin, kun tarve vain kasvaa.

Kuvassa 70-vuotias Hussen Ahmed Etiopian somalialueelta. Hän on menettänyt kuivuudessa seitsemän lehmää; vuoden alussa  hänellä oli 16 lehmää. Kuva: Mulugeta Ayene / Unicef Etiopia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *