Helppoheikeillä ja huijauksilla on vapaa liikkuvuus – kiellettyä myrkkyä markkinoidaan köyhissä maissa ihmelääkkeenä

Kun koulutusaste on alhainen ja epätoivo jäytää mieltä, voi olla suuri houkutus kääntyä ihmelääkkeiden puoleen. Jos lääkettä tarjoaa auktoriteetti, kuten ulkomailta tullut pastori, moni luottaa.

Siksi on helppo ymmärtää, miksi 50 000 ugandalaista meni yhdysvaltalaispapin retkuun ja joi myrkyllistä klooridioksidia, jonka väitettiin parantavan kaiken, syövästä malariaan ja aidsiin. Klooridioksidi on teollisuudessa käytettävä puhdistus- ja valkaisuaine, joka paitsi voimakkaasti ihoa syövyttävää ja silmiä vaurioittavaa, myös tappavaa.

Se kyllä tappaa bakteereja, mutta lähinnä juuri teollisuudessa ja hyönteismyrkyissä.

* * *

Helppoheikit ratsastavat köyhien ahdingolla, mutta ei vain maailmalla. Vain muutama vuosi sitten samaa MMS-brändillä markkinoitua myrkkyä myytiin lisäravinteena Suomessakin.

Yhdysvalloissa kemikaalin käyttö on kielletty, mutta ainakin yksi kirkko aikoo jatkaa ”ihmelääkkeen” käyttöä.

Viro kielsi saman myrkyn myymisen ihmiskäyttöön tänä vuonna. Siellä testatuissa näytteissä oli 70 kertaa enemmän klooria kuin uima-altaissa ja 214 kertaa enemmän kuin on sallittu taso juomavedessä. Viranomainen ohjeisti, että jos ”lääkeainetta” on jäänyt kaappiin, sitä pitää käsitellä kumihansikkain, ja jämät pitää viedä ongelmajätekäsittelyyn, eikä nestettä saa kaataa viemäriin.

* * *

Ihmelääkkeen puolustajissa on osittain kyse samasta porukasta, jotka markkinoivat sitä, että rokotteita ei kannattaisi ottaa. Yksi MMS:n kannattaja antoi muutamia vuosia sitten autistisille lapsille valkaisuainetta peräruiskeena Meksikossa. Onneksi klinikan verkkosivu ei enää ole toiminnassa.

Olen ihmisten ja ajatusten vapaan liikkuvuuden kannattaja. Mutta huh, miten sitä käytetään myös karmeuksiin. Kun myrkky kielletään yhdessä valtiossa, sen kannattajat lähtevät etsimään väljemmin säädeltyjä ja epätoivoisempia markkinoita muualta.

Tupakkayhtiöt toimivat samaan tyyliin, mutta se lienee toisen tekstin paikka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *