Hyvääkin tahtoa löytyy: aliravittujen lasten hätäruokintaan lisää rahaa

YK:n yleiskokouksen tiimoilla järjestetään aina sivutapahtumia tärkeistä teemoista. Yksi  sellainen onnistui yli odotusten, kun joukko rahoittajia lupasi 21. syyskuuta 280 miljoonaa dollaria eli noin 288 miljoonaa euroa Unicefille lasten aliravitsemuksen hoitamiseen.

Aiheesta kirjoittaa esimerkiksi australialainen Devex-uutissivusto.

Unicef aikoo käyttää rahat lasten kuihtumisen tunnistamiseen, ehkäisemiseen ja hoitamiseen. Kuihtuminen on aliravitsemuksen pahin muoto ja hengenvaarallinen tila.

Kova haaste, johon vastattiin

Kyseessä on tiettävästi suurin koskaan luvattu summa lasten aliravitsemuksen hoitoon. Edellinen ennätys tehtiin heinäkuussa, kun Yhdysvallat ja joukko avustusjärjestöjä lupasi 250 miljoonaa dollaria ravintovalmisteisiin, joilla hoidetaan aliravittuja lapsia.

Tuolloin Yhdysvaltain kehitysyhteistyöviranomaisen Usaidin pääjohtaja Samantha Power haastoi muut rahoittajat antamaan saman verran rahaa. Devexin jutun mukaan Power itsekin vähän epäili, täyttyisikö tavoite, sillä summa oli niin suuri ja aikaa niin vähän.

Pyyntöön kuitenkin vastattiin, ja se jopa ylitettiin. Suurimpia lahjoittajia olivat Kanada, Irlanti ja Hollanti. Myös monet yksityiset säätiöt lupasivat kymmeniä miljoonia.

Elämä pelastetaan 100 dollarilla

Tehokkain tapa auttaa vakavasti aliravittuja lapsia on ruokavalmiste RUTF (ready-to-use-therapeutic food), joka on maapähkinöistä, maidosta, öljystä, vitamiineista ja mineraaleista valmistettua tahnaa.

Vakavasti aliravittu lapsi saadaan hoidettua tällä tahnalla noin sadan dollarin panostuksella. Summasta puolet on tahnan hintaa, puolet logistiikkaa, laskee brittiläisen CIFF-säätiön puheenjohtaja Chris Hohn Devexin jutussa.

Raha tulee tarpeeseen, sillä Itä- ja Länsi-Afrikassa eletään ennennäkemätöntä ruokakriisiä. Unicef on laskenut, että melkein kahdeksan miljoonaa lasta on vaarassa kuolla aliravitsemuksen aiheuttamaan kuihtumiseen.

Kuvateksti: Tehokkain tapa auttaa vakavasti aliravittuja lapsia on tahna, joka valmistetaan maapähkinöistä, maidosta, öljystä, vitamiineista ja kivennäisaineista. KUVA: Russell Watkins/DFID

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *