Kiinan kehitysavun siltarummut: kolminkertainen apu Afrikan maiden johtajien kotiseuduille

Kiinan kasvavasta avusta ja kaupasta Afrikalle on kirjoiteltu paljon. Tiedejulkaisu the Journal of Development Economicsissa oli kiinnostava uusi löydös äskettäin, ja siitä pääkohdat voi lukea Quartz African sivuilta. (Tai tästä Kehitys-Salmisen blogista.)

Kun tutkijat katsoivat 1 650 kehityshanketta 49 maassa, näytti selvästi siltä, että maan presidentin synnyinpaikka saa melkein kolminkertaisen määrän kehitysapua erilaisin hankkein Kiinalta niinä vuosina, kun presidentti on vallassa. Erityisesti vaalivuonna kehitysrahaa virtasi kotikuntaan ja maakuntaan, jotta kansansuosio vaaleissa olisi kandidaatin puolella.

Vertailun vuoksi tutkijat katsoivat Maailmanpankin hankkeiden jakautumisen, ja vastaavaa siltarumpukohdentamista ei löytynyt, koska vaatimukset laadusta ja avoimuudesta ovat tiukat.

* * *

Afrikan maissa Kiinan apua on kiitelty siitä, ettei sitä sidota politiikkaan tai hyvään hallintoon. Kiinalle on Quartz African mukaan poliittisesti melko yhdentekevää, mitä maat tekevät, kunhan ne kannattavat yhden Kiinan politiikkaa, eli eivät tunnusta Taiwanin itsenäistymispyrkimyksiä.

Helppohan se on täältä Pohjolan perältä huudella, että on väärin, että Peking antaa rahaa selvästi niin, että se pönkittää istuvien presidenttien valtaa. Silti sanoisin, että meikäläinen tapa suunnata apua sinne, missä sen tarve on suurin, tuntuu reilummalta.

Mutta kaipa Kiina ja vaikka Ghana saavat tehdä keskenään mitä haluavat. Lakeja tuossa ei välttämättä rikota.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *