Länsimaatkin alkavat tehdä humanitäärisestä työstä laitonta

Italia uhkaa sakottaa ja vangita, jos ihmiset auttavat pakolaisia Välimerellä, piittaamatta siitä, että merikapteenien velvollisuus on auttaa merihädässä olevia. Italia uhkaa kapteeni Pia Klempiä 20 vuoden tuomiolla siitä, että tämä on pelastanut 5 000 hukkuvaa.

Kreikassa hätäapua tarjoava järjestö on luokiteltu rikollisjärjestöksi, ja sen vapaaehtoisia ja muita turvapaikanhakijoita auttavia ihmisiä on pidätetty. Syyttäjä väitti sielläkin, että yksi vapaaehtoisista, Sarah Mardini, auttoi laittomasti maahan pyrkijöitä, ja tämä teki hänestä rikollisen.

Yhdysvalloissa käydään kesän aikana oikeutta, jossa järjestöaktiivia syytetään Meksikon rajan yli tulleiden ihmisten auttamisesta. Siellä virallinen syytös liittyy siihen, että Scott Warren olisi piilotellut siirtolaisia viranomaisilta.

* * *

YK:n julkaisema The New Humanitarian -lehti sanoo, että kyseessä on laajeneva trendi. Avustusjärjestöt ovat jo pitkään joutuneet tottumaan siihen, että autoritääriset köyhät valtiot kuten Burundi, Pakistan ja Sudan vaikeuttavat ihmisten auttamista. Nyt trendi on laajenemassa myös Eurooppaan ja Amerikkoihin.

Vaikka on täällä osattu ennenkin. Erään ystäväni lapsuudenkodissa oli tämän tästä pakolaisia, etenkin Neuvostoliitosta paenneita virolaisia, joita ystäväni vanhemmat kuljettivat Ruotsiin. Siellä heille myönnettiin turvapaikkoja. Ylellä näytettiin Inivisible Heroes -sarjaa, jossa Tapani Brotherus ottaa vainottuja chileläisiä ensin kotiinsa ja auttaa heitä myöhemmin ulos maasta – sääntöjen ja kieltojen vastaisesti.

Tunnetusti jo natsien aikaan oli ihmisiä, jotka auttoivat vainottuja. Suomen kannalta yksi kiinnostavimpia hahmoja oli pirtun salakuljettaja Algoth Niska, joka päätti väärentää Suomen passeja ja salakuljettaa juutalaisia turvaan Saksasta.

Tummanpuhuvat voimat ovat ilmiselvästi liikkeellä, kun auttamisesta tulee laitonta. Oikean puolella oleminen on joskus sääntöjen vastaista, ja silloin sääntöjä on rohkeiden uskallettava rikkoa.

On syytä olla hyvien puolella, niin kuin Mardinin, Klempin, Warrenin, Brotheruksen ja Niskan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *