Lehdet: Venezuelan öljyrahoilla tehtiin suuri ”sosialismihuijaus”

Venezuelan entinen presidentti Hugo Chávez ja nykyinen (kai virallinen) presidentti Nicolás Maduro ovat mielipiteitä jakavia hahmoja. Etenkin Chávez sai valtaan noustessaan puolestapuhujia Suomessa saakka, koska hän osasi etenkin aluksi esiintyä kansanmiehenä, joka nokkelasti pisti sanallisesti kampoihin Yhdysvalloille.

Mutta ei sitä pelkillä sanoilla johdeta. Useiden lattarimedioiden tuore tutkivan journalismin ponnistus #Petrofraude (öljyhuijaus) paljastaa, kuinka Venezuela on käyttänyt öljyvarojaan kannatuksen lujittamiseen, kaverien nostamiseen valtapaikoille ja erilaisiin välistävetoihin.

Tunnetuin Venezuelan öljydollareista hyötynyt maan ulkopuolinen poliitikko on Nicaraguan Daniel Ortega, mutta sosialismin levittämisen nimissä Venezuela on tukenut avokätisesti myös El Salvadorin ja Saint Kittsin ja Nevisin sosialistipuolueita – jotka ovat jopa nousseet valtaan Venezuelan tuella. Öljyrahaa on nimittäin annettu jo ennen valtaannousua, jotta kyseisten puolueiden kannatus saataisiin kasvuun, niin kuin tehtiin Nicaraguassakin.

Öljyrahoilla on tuettu myös yksittäisiä ehdokkaita, jotka ovat olleet Venezuelan johdon kannalta oikeamielisiä. Esimerkiksi Haitin Michel Martelly nousi presidentiksi osittain Venezuelan tuella, ja samaa yritettin Perussa, mutta tuesta huolimatta entinen presidentti Alejandro Toledo ei onnistunut palaamaan presidentinpalatsiin.

* * *

Hyvä suosion kalastelun keino populisteille on ollut lattarien versio siltarumpupolitiikasta. Tehdään sairaaloita, jaetaan ruokaa, lasketaan tuetusti bensan hintaa, ja niin edelleen, ja kerätään kunnia. Mediat ovat eritelleet 139 erilaista sosiaalista ohjelmaa, jotka Venezuelan tuella on eri maissa tehty. Tässä niistä espanjaa taitavien iloksi osa.

Ole hyvä ja salli evästeet nähdäksesi tämän sisällön.

En sano, ettei köyhiä saisi tukea. Mutta tutkimusten mukaan avustusohjelmat eivät ole olleet kovinkaan avoimia. Niitä on myös hoidettu usein kaverien kesken, vaikkapa Dominikaanisen tasavallan entisen presidentin Leonel Fernándezin firmojen kautta Haitissa.

Haitin jälleenrakennus on medioiden mukaan ollut räikein välistäveto, jossa reilut pari miljoonaa dollaria meni vääriin taskuihin, mikä on aiheuttanut mielenosoituksia Haitissa.

* * *

Eikä välistäveto tietenkään jää Venezuelan ulkopuolelle. #Petrofraude-paperit esittelevät, kuinka Chávezin ja Maduron hallitukset ovat antaneet öljyä lainaksi 14 maalle yli 14 miljardin dollarin edestä. Takaisin on voinut maksaa erilaisilla tuotteilla, etenkin ruokatuotteilla, jotka ovat usein olleet yliarvostettuja.

Näin toimien ainakin miljoonia ja mahdollisesti jopa 3,7 miljardia dollaria on saatu otettua niin sanotusti fikkaan. Toimittajat selvittivät, että yksin nicaragualaisen kahvin ja guatemalalaisen riisin ylihinnoittelu on ollut 245 miljoonan dollarin luokkaa.

#Petrofraude on tarjolla myös englanniksi. Ihmetteleviä lukuhetkiä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *