Maailman tunneraportti: 70 prosenttia hymyilee ja vain joka viides ihminen on vihainen

Vihapuhetta! Trolleja! Sodan uhkaa! Rasismia! Pakolaiskriisejä! Jos ei olisi tarkkana, voisi kuvitella, että ihmiselo on aika kurjaa, surullista ja vihaista. Vaan aina ei ole niin, miten asiat koetaan.

Gallup julkisti syyskuussa vuosittaisen tunnetutkimuksensa, jossa ihmisiltä kysyttiin 147 maassa heidän tuntemuksiaan edellisenä päivänä. Se on siis eräänlainen pikakurkistus siihen, mitä ihmiskunta tuntee, tai tunsi yhtenä päivänä vuonna 2017.

Jopa 70 prosenttia ihmisistä sanoi, että he olivat hymyilleet tai nauraneet paljon, olleet hyvin levänneitä ja heitä oli kohdeltu hyvin edellisenä päivänä. Parhaimmilla fiiliksillä oltiin Paraguayssa, jossa 85 prosenttia sanoi, että kivasti kuule meni.

* * *

Joka vuosi lattarit ovat listan kärjessä, Gallup huomauttaa. Se johtunee tutkijoiden mukaan ainakin siitä, että Latinalaisessa Amerikassa ihmisillä on kulttuurinen taipumus keskittyä elämän positiivisiin puoliin. Listan kärjessä Latinalaisen Amerikan ulkopuolelta ovat vain Kanada, Islanti, Indonesia ja jostain ihmeen syystä Uzbekistan.

Vaikka meillä ihmisillä on ollut ihan kivaa, kovin mielenkiintoista meillä ei ole ollut. Vain 46 prosenttia sanoi, että he tekivät eilen jotain erityisen mielenkiintoista tai oppivat jotain uutta. Valtaosa siis vain möllöttää tyytyväisenä ilman mitään kovin erityistä.

Itsehän en edes muista, mitä tein eilen.

* * *

Minä kuulunkin maailman stressaantuneeseen vähemmistöön: 37 prosenttia maapallon väestöstä koki kovaa stressiä, 38 prosenttia huolta ja 31 prosenttia kovaa kipua.

Tuntuuko siltä, että viime vuosina vihaisuus on kasvanut? Tunsit väärin. Siinä kun huoli ja stressi ovat kasvaneet pari prosenttiyksikköä, viha on pysynyt vakiona. Yksi viidestä oli vihainen.

Huonoiten menee aika ymmärrettävästi maissa, joissa on konflikteja. Keski-Afrikan tasavallassa ollaan kaikkein surkeimmilla fiiliksillä – siellä sisällissota koveni, kun kyselyitä vuonna 2017 tehtiin. Siellä melkein kolme neljästä ihmisestä koki eilen kovaa kipua ja melkein yhtä moni oli hyvin huolestunut.

Kelatkaa, kolme neljästä koki kovaa kipua. Se on enemmän kuin yhdessäkään maassa viimeisen vuosikymmenen aikana, Gallupin tutkijat sanovat.

Keski-Afrikassa ja Irakissa 60 prosenttia oli eilen surullinen.

Se on kyllä pirun surullista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *