Miljardi teki vapaaehtoistyötä viime kuussa – teitkö sinä?

Miljardi ihmistä maailmanlaajuisesti on tehnyt vapaaehtoistyötä, 1,4 miljardia on antanut rahaa ja 2,2 miljardia on auttanut tuntematonta kanssakulkijaa marras-joulukuussa 2018.  Näin selviää Gallupin maailman anteliaimpia maita koskevasta tutkimuksesta.

Suhteutettuna väestöön se ei ole kauheasti. 18 prosenttia aikuisista oli halukas antamaan aikaansa ja 27 prosenttia rahaa.

Kuinka moni auttoi tuntematonta avuntarvitsijaa? 43 prosenttia. Ei kuitenkaan edes enemmistö.

Voi ihmiskunta, me olemme edelleen laumaeläimiä, joita kiinnostaa huolehtia etupäässä itsestä ja lähipiiristä, ei tuntemattomista. Se tässä maailmassa mättää. Evoluution pitäisi viedä meitä siihen suuntaan, että ymmärtäisimme laumamme jäseniksi koko ihmiskunnan. Muuten olemme pulassa.

* * *

Mutta osa maailmasta on jo päätynyt evoluution uusille, empaattisemmille askelmille, ainakin osittain ja varmasti vähän eri syistä eri puolilla.

Innokkaimmat vapaaehtoiset löytyvät  Indonesiasta ja Australiasta. Jopa 53 prosenttia näissä maissa asuvista sanoi osallistuneensa jonkin järjestön vapaaehtoistoimintaan. 88 prosenttia myanmarilaisista oli antanut rahaa hyväntekeväisyyteen (ja 78 % indonesialaista ja 71 % ausseista).

Näyttää siltä, että kun hätä on suurin, on auttavia ihmisiäkin. Eniten tuntemattomia olivat auttaneet libyalaiset (83 %), irakilaiset (81 %) ja kuwaitilaiset (80 %).

Olkaamme enemmän heidän kaltaisiaan, vaikkei meillä sotia tai pakolaismassoja olisikaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *