Oxfam vetäytyy 18 maasta ja irtisanoo melkein 1 500 ihmistä – jättijärjestön ongelmat jatkuvat

Kansainvälinen kehitysjärjestö Oxfam joutuu massiivisiin yt-neuvotteluihin. Se on tehnyt organisaatiouudistusta vuodesta 2018 alkaen, mutta koronavirus on kiihdyttänyt uudistustarvetta.

Tämä johtuu siitä, että järjestön rahahanat ovat vaihteeksi koetuksella. Brittilähtöinen järjestö nojaa isosti hyväntekeväisyystapahtumiin ja omiin puoteihinsa, joissa myydään esimerkiksi kierrätettyjä vaatteita, aineettomia lahjoja ja vähän yllättäen Muumi-tuotteita. Koronan tähden kaupat ovat olleet kiinni eikä hyväntekeväisyystapahtumia ole voinut järjestää.

Oxfamin päätös osoittaa, kuinka haavoittuvaista kehitysyhteistyö ja humanitäärinen apu ovat, jos työssä nojataan suuresti hyväntekeväisyyteen. Briteissä ja Yhdysvalloissa vallalla oleva charity-kulttuuri ottaa nopeasti iskua, kun tulee ulkopuolisia shokkeja, kuten nyt pandemian aikaan.

Oxfam on saanut rahoituksestaan 40 prosenttia julkisista varoista, siinä kun suomalaiset kehitysjärjestöt voivat saada jopa 85 prosenttia.

Pohjoismainen tapa rahoittaa kehitystoimia etupäässä verovaroin on kestävämpi tällaisina aikoina, kun hätä köyhissä maissa on suuri. Toki näin iso shokit voivat meilläkin vaikuttaa rahoitukseen jonkinlaisella viipeellä, sillä epäilemättä säästökohteita aletaan ennen pitkää etsiä.

* * *

Mutta maailmalla shokki näkyy nopeasti. Oxfam on siis nyt ilmoittanut, että se joutuu vetäytymään kokonaan 18 maasta ja aloittamaan yt-neuvottelut 1450 ihmisen kohtalosta. Oxfamilla on noin 5000 työntekijää.

Maat ovat, Afghanistan, Benin, Burundi, Dominikaaninen tasavalta, Egypti, Haiti, Kuuba, Liberia, Mauritania, Pakistan, Paraguay, Ruanda, Sierra Leone, Sri Lanka, Sudan, Tadžikistan, Tansania ja Thaimaa.

Samaan aikaan Oxfam on ilmoittanut monien muiden kehitysjärjestöjen tapaan, että nykyiset humanitaariset varat ohjataan koronaviruksen vastaiseen taistoon.

* * *

Oxfamille tämä on vain viimeisin kriisi. Se menetti hurjan määrän tukijoita, kun kävi ilmi, että sen avustustyöntekijät olivat vuonna 2011 käyttäneet Haitissa prostituoituja, joista osa oli mahdollisesti alaikäisiä.

Vuonna 2018 hätiin tuli miljonääriperintö, kun Richard Cousins jätti järjestölle melkein 46 miljoonaa euroa.

Nykyisen kriisin jälkeenkin Oxfam jää kuitenkin vielä 48 maahan, ja osassa rahoitusta jopa lisätään, jotta työn vaikutus olisi suurempi.

Kuva: Mostphotos.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *