Panostus tieteeseen kannatti – Nigeriassa analysoidaan koronanäytteet itse

Vielä vuosikymmen sitten koronaviruksen kaltaiset näytteet olisi lähetetty melkeinpä kaikista Afrikan maista analysoitaviksi Eurooppaan. Ennen kuin tulokset olisivat saapuneet takaisin, olisi virus saanut temmeltää ja levitä vapaasti.

Maailmanpankin blogissa kerrotaan, että näin ei enää – ainakaan kaikkialla – ole. Afrikan mantereen ensimmäinen tunnettu koronatapaus analysoitiin Nigeriassa vain parissa vuorokaudessa kotimaisin voimin. Tai melkein, sillä Nigerian ykköslaboratoriota johtaa maahanmuuttaja, kamerunilainen tohtori, osuvasti nimetty Christian Happi.

Hän on Harvardissa uraa tehnyt biologi ja geenitutkija, joka meni Nigeriaan, koska hän huomasi aikanaan ihmeekseen, että verenvuotokuume Lassa-kuumetta diagnosoitaessa näytteet lähetettiin Saksaan, vaikka tauti oli Nigeriassa yleinen ja tappava.

Nyt Happi johtaa paikallisessa Redeemer’s University -yliopistossa keskusta, jossa on kehitetty 10 minuutin pikatesti Lassa-kuumeeseen. Keskuksessa myös analysoitiin ensimmäiset ebola-tapaukset ja tehtiin ebolaankin vartin pikatesti.

Uusimpana innovaationa on pikatesti koronavirukseen. Sen hienous on, että testi maksaa vain noin kolme dollaria.

Happi ja hänen keskuksensa ovat mukana myös kansainvälisessä verkostossa, joka pyrkii tunnistamaan uusia viruksia ja ehkäisemään tulevia pandemioita. Hän kertoo siitä esimerkiksi viimevuotisessa Ted-puheessa.

Panostukset tieteisiin ja tutkimukseen ovat siis todella kannattaneet Nigerialle, ja lopulta koko ihmiskunta hyötyy siitä, että huippututkijat puurtavat työssään ympäri maailman.

Kuva: Haylad / WIkimedia Commons

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *