Reuters: Yritysten sulkeminen paljasti luultua suuremman lapsityön hyväksikäytön Intiassa

Kun Intian liikkumisrajoituksia on alettu purkaa, monet lapsityöntekijät ovat lähteneet kohti kotejaan. Uutistoimisto Reuters kirjoittaa, kuinka jopa paikalliset lasten oikeuksien puolesta työskentelevät aktivistit ovat yllättyneet siitä, kuinka paljon lapsia on ollut liikkeellä.

Työnantajat ovat hylänneet monet lapsista, koska tehtaita on suljettu. Usea on ihmiskaupan uhri, ja nyt he matkaavat kotiin.

Myös Finnwatch on kirjoittanut, kuinka Intian ulkonaliikkumiskielto ajoi maan tehtaat alas hyvin lyhyellä varoitusajalla.

* * *

Intiassa on ollut kampanjoita lapsityön kitkemiseksi, minkä ansiosta lapsityön hyväksikäyttö on painunut enemmän piiloon. YK on arvioinut, että Intiassa olisi noin 10 miljoonaa lapsityön uhria. Voi olla, että määrä on suurempi.

Aluksi Reutersin haastattelemat lastenoikeuksien puolustajat olivat huolissaan, että ulkonaliikkumiskiellon tähden lapset olivat jumissa tehtaissa – jotka olivat kiinni. Heitä näki ruokajonoissa. Kun liikkumista vapautettiin, monia alettiin kuljettaa pois.

* * *

Siitä voi olla varovaisen iloinen, että moni ihmiskaupan uhri on päässyt pois tehtaista takaisin kotiin. Heillä tosin on riski joutua uudelleen ihmiskaupan uhriksi.

Reutersin uutinen kertoo paitsi piilossa olevasta lapsityöstä, myös siitä kuinka varsin menestyvissä keskituloisissa maissa kuten Intiassa on paljon köyhyyttä ja ihmisoikeusloukkauksia.

Mitä tälle sitten voi tehdä? Kehitysyhteistyöllä voidaan toki tukea lasten oikeuksien puolustajia. Mutta tärkeää on myös, että Intiassa toimivat yritykset oikeasti tietävät, käytetäänkö niiden tuotantoketjuissa lapsityövoimaa. Jos intialaiset aktivistitkin yllättyvät lapsityöntekijöiden määrästä, varmasti moni eurooppalainen yrittäjäkin yllättyisi.

Kuva: Pixabay

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *